Regering krijgt wel degelijk nog iets gedaan: nieuwe vennootschapswet is huzarenstukje, met pokerspel op het laatst

Regering krijgt wel degelijk nog iets gedaan: nieuwe vennootschapswet is huzarenstukje, met pokerspel op het laatst

Leve het democratische spel in het parlement? Het blijkt toch een beetje deze week. Want na een spannend pokerspel tussen de verschillende fracties krijgt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) z’n zin: een nieuwe vennootschapswet. En dat is toch een fundamentele hervorming. Met dank aan het parlement, waarin wisselende allianties elkaar aflosten.

Een beetje aanmodderen in lopende zaken is er toch niet echt bij voor Michel II, de ploeg die er duidelijk alles aan wil doen om te laten zien dat ze wel degelijk nog bezig zijn, en verder het land besturen. Dat dat de beste manier is om heel de heisa rond het Marrakesh-pact te doen vergeten en de verkiezingen te kunnen winnen, speelt zeker mee in de hoofden van liberalen en christendemocraten. Veel voorzichtigheid in lopende zaken is er voorlopig niet bij: eerder nog zoveel mogelijk proberen erdoor te krijgen.

Ging de N-VA, die veel minder belang heeft bij een “regering-die-werkt”-verhaal, dus meegaan in één van de grootste juridische hervormingen van de afgelopen jaren? Dat was afgelopen week hoogst onduidelijk. Minister van Justitie Geens stond te trappelen om één van de kroonstukken van z’n hervormingspalmares af te werken: een nieuwe vennootschapswet. Geens is nog altijd een tikje meer professor dan dat hij politicus is, tot frustratie van sommige partijgenoten. Maar laat hem nu toevallig gespecialiseerd zijn in dat vennootschapsrecht, en je weet meteen hoe gevoelig deze hervorming lag. Maar de ploeg van Michel II heeft met 52 zetels in de Kamer absoluut geen meerderheid: hij was dus afhankelijk van de oppositie.

Zou N-VA het alsnog kelderen?

N-VA toonde afgelopen week haar kaarten niet meteen: ze kwamen nog af met twee nieuwe amendementen, aanpassingen die de aansprakelijkheid van bestuurders minder groot zouden maken. Maar de echte vraag was: probeert N-VA hier alsnog de zaak te torpederen? Uiteraard kan het minderheidskabinet tegenwoordig dan ook kijken naar de linkerkant: ook sp.a en Groen waren al veel langer bezig te onderhandelen met Geens. Dat zette de N-VA danig onder druk, zodat die uiteindelijk plooiden en de hervorming er kwam.

Aan de linkerzijde was er zelfs sprake van wat rivaliteit. Groen-voorzitter Meyrem Almaci stak een pluim op haar hoed, door te stellen dat zij de grote voortrekker geweest waren voor coöperatieve vennootschappen. Bij sp.a reageerden ze gepikeerd: het was wel werk dat de socialisten al jaren trekken, en het was hun amendement. Toch redelijk ongezien: de oppositie die bikkelt over wie een klein deeltje van regeringswerk mee mag claimen.

E-mails krijgen bewijskracht

De hervormingen hebben grote impact op de anderhalf miljoen bedrijven, 610.000 eenmanszaken, 230.000 vzw’s en stichtingen in België. Zo kunnen vzw’s, landbouwers en vrije beroepen zoals artsen voortaan ook gewoon failliet gaan en in vereffening. Dat is beter voor schuldeisers. Bovendien is geen startkapitaal meer nodig om een startup te beginnen, als het onder een bv wordt opgericht. Interessant is ook dat je nu menselijk kapitaal, zoals kennis en arbeid, als startkapitaal kan inbrengen.

Er zijn in plaats van 17 rechtsvormen nog maar vier soorten vennootschappen die overblijven: de maatschap, de bv, de cv en de nv. Interessant is ook dat e-mails een wettelijke basis krijgen en officiële bewijskracht hebben. Zo kan de onderneming ervoor kiezen om te communiceren met aandeelhouders en leden via e-mail, zodat papierverbruik afneemt.