Regering maakt designerdrugs officieel illegaal: achterpoortjes dicht

Er komt een koninklijk besluit dat designerdrugs in ons land illegaal zal maken. Die middelen lijken op xtc, cocaïne of MDMA, maar zijn niet verboden omdat de chemische formule lichtjes aangepast is. Omdat de drugs uiterst gevaarlijk zijn, heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) beslist dat de maat vol is.

Volgens Volksgezondheid zijn er dit jaar alleen al voor de zomer zes Belgen gestorven aan gevolgen van het gebruikt van designerdrugs. Dat zijn evenveel doden als in de afgelopen vijf jaar. Die toename zou te wijten zijn aan de verspreiding van fentanyl. Dat is een synthetische vorm van opium die normaal gebruikt wordt als verdovingsmiddel tijdens operaties.

Internationale rapporten wijzen erop dat designerdrugs steeds populairder worden in België. Dat schrijft De Standaard. Enkele maanden geleden waarschuwde het Europese drugsagentschap nog voor stoffen die honderd keer krachtiger zijn dan heroïne.

De regering neemt maatregelen en vaardigt vandaag een koninklijk besluit uit. Het geeft politie, douane en justitie de mogelijkheid om designerdrugs te bestrijden. “In het belang van de volksgezondheid moeten we dit soort nieuwe drugs zo snel mogelijk van de markt halen”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). “We moeten tragische situaties zoals overdosissen of verslavingen vermijden. Door de molecule telkens te veranderen, weten gebruikers en de medische wereld niet meer wat is ingeslikt.”

epa

Een groep substanties in plaats van stof per stof

Vanaf nu staan op de ‘zwarte lijst’ van verboden stoffen de groepen van psychoactieve substanties omschreven. Het koninklijk besluit somt de chemische basisstructuur op van derivaten van onder andere amfetamines, cathinones (stimulerend), fentanyl en synthetische cannabinoïden. Voordien werd elk verboden middel apart in de wetgeving opgenomen. Als er iets nieuws werd ontdekt, moest zo een hele juridische weg afgelegd worden om iets te kunnen verbieden. De enige taak van de drugsproducenten was dan om de molecule licht te manipuleren en op die manier dus legaliseren.

De Block maakt de vergelijking met auto’s: “In plaats van elk merk apart op te sommen, hebben we het nu over voertuigen met drie of vier wielen en een stuur.”

iStock

Ook geen ‘vloeibare xtc’ meer

Ook GBL, het hoofdbestanddeel van ‘vloeibare xtc’, wordt verboden. Die stof wordt door het menselijk lichaam omgezet tot GHB of ‘vloeibare xtc’. GBL blijft wel in gebruik in de industriële sector om onder andere oplosmiddel voor lijmen te vervaardigen.

Meer
Lees meer...