Regering Merkel wankelt: ruzie over migratie met haar regeringspartners escaleert

Regering Merkel wankelt: ruzie over migratie met haar regeringspartners escaleert

Duitsland doet Europa daveren. Want hét thema dat nog steeds veel politieke discussies domineert overal op het continent, migratie, dreigt het grootste Europese land te verlammen. Bondskanselier Angela Merkel vecht voor het overleven van haar regering, maar coalitiepartner CSU zet zware druk voor een veel strenger Europees beleid. En dat pikt Merkel niet.

Nog maar net was de Belgische premier Charles Michel (MR) op bezoek in Berlijn bij Angela Merkel. En op de agenda toch ook het thema dat al lang als donkere wolk boven Europa hangt: migratie.

Datzelfde thema kan 24 uur later Merkel haar kop kosten. Want de bondskanselier dreigt haar coalitie te verliezen, na een fikse rel met haar coalitiepartner. Niet de socialisten, maar haar eigen christendemocraten. Die zijn onderverdeeld in een CDU voor heel Duitsland, en dan in Beieren een eigen versie, de CSU. Dat zijn ook christendemocraten, maar conservatiever en rechtser.

Die CSU eist een strenger beleid, waarbij vluchtelingen teruggestuurd worden volgens de EU-regels. De CSU is het beu dat Europa zo weinig actie onderneemt en wil dat Duitsland zelf z’n lot in handen neemt. Niet toevallig is in Oostenrijk een nieuwe, rechtse coalitie geïnstalleerd. Die nieuwe wind, een harde aanpak van vluchtelingen, beïnvloedt de buren in Beieren behoorlijk veel. En de minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, het gezicht van de CSU, wil die harde lijn ook in Duitsland.

Niet toevallig was de Oostenrijkse kanselier, Sebastian Kurz, woensdag in Berlijn. Hij kwam met Merkel overleggen maar Kruz ging vooral langs bij Seehofer en lanceerde daar een “as van bondgenoten”, waarbij Oostenrijk, Italië en Duitsland samen illegale migratie willen tegengaan. Maar Merkel ging daar fel tegenin: “Een oplossing kan alleen pan-Europees zijn”.

Merkel bindt niet in

Merkel en Seehofer zitten dus op ramkoers, maar Merkel doet ondertussen koppig verder: ze is bezig alle Europese leiders in Berlijn te ontvangen, net om het over die migratie te hebben. Ze dringt er achter gesloten deuren sterk op aan om een strenger beleid over heel Europa te gaan uitrollen, dat bevestigen ook Belgische bronnen. Maar tegelijk blijft ze voor de camera’s de onderhandelingen met de andere EU-landen fors verdedigen.

Vraag is of Seehofer het op de spits durft te drijven. Het duurde erg lang voor de coalitie in Duitsland gemaakt werd. En beiden hebben veel te verliezen: Merkel haar coalitie, de CSU hun reputatie als stabiele partner.

Maar veel bewegingsruimte heeft Merkel niet. Het is haar vierde ambtstermijn. Als ze nu plooit, maakt dat haar veel kwetsbaarder, om een leider te worden waarvan iedereen wacht op het einde. Ze moet tonen dat ze zich niet laat chanteren. En bovendien is haar eigen CDU ook militant: zij steunen Merkel voluit en willen niet opzij voor de CSU.

Voorlopig is het even koelen: de CSU komt pas maandag opnieuw samen om hun standpunt te bepalen. En uitgerekend die dag zit Merkel ook samen met Giuseppe Conte, de nieuwe premier van Italië. Uiteraard is migratie het grote thema van dat gesprek.

Gesponsorde artikelen