Left Right
scrollTop top

Regering Michel sloopt wéér symbool van Di Rupo: geen plafond meer op toplonen managers overheidsbedrijven


Regering Michel sloopt wéér symbool van Di Rupo: geen plafond meer op toplonen managers overheidsbedrijven

De federale regering Michel I blijft de sloophamer hanteren voor alles wat ruikt naar Elio Di Rupo en zijn regering. Uitgerekend Alexander De Croo (Open Vld), ook vicepremier onder Di Rupo, maakt nu komaf met een maatregel die hij nooit heeft kunnen smaken: geen plafond meer op de toplonen voor de managers van overheidsbedrijven. 

Herinner je je Johnny Thys nog? Gevierd bij vriend en vijand als baas van BPost, maar plots moest hij de helft van z’n loon afstaan en zijn job voor 650.000 euro gaan doen. En dus was hij weg. Of Dominique Leroy, de CEO van Belgacom, die minder verdient dan sommige van haar topmanagers omdat de nieuwe CEO ‘maar’ 290.000 euro per jaar mocht verdienen?

Sloophamer op dat plafond van 290.000 euro

Wel, dat is verleden tijd. Dat loonplafond, dat op 290.000 euro was gelegd, was door de liberalen binnen de vorige regering altijd al gehaat. Nu is het helemaal gesloopt.

Alexander De Croo zal het minutenlange applaus voor Johnny Thijs, begin dit jaar op de “Manager van het jaar”-verkiezing, niet licht vergeten zijn. Thijs was genomineerd, maar had net ontslag genomen. Zelf was hij niet in de zaal, hij wilde geen controverse. Maar de aanwezige zakenwereld stak haar appreciatie over de move van de regering Di Rupo niet onder stoelen of banken: luide steun voor Thijs dus. De Croo mocht het toen in ‘ontvangst’ nemen.

Gisterenavond tijdens de hearings in de Kamer liet De Croo verstaan dat hij als minister van Telecom dat plafond gewoon negeert. Dat kan omdat het plafond, ingevoerd door minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS), nooit in een wet gegoten is. Het was een akkoord binnen de vorige regering, maar ook niet meer dan dat. De Croo kon het met één pennentrek afvoeren, en dat is dus nu het geval.

De Croo: “Ik wil me minder inmengen dan mijn voorganger”

De Croo wil niet meteen de “sobere aanpak” slopen, hij wil vooral de minster zijn die zich minder moeit. Hij wil bij Belgacom de raad van bestuur autonoom laten beslissen over hoe hoog het loon van het management moet zijn. “Ik wil me veel minder inmengen dan mijn voorganger. De raden van bestuur van overheidsbedrijven zijn autonome organen, ook als het gaat over de loonpolitiek. Als bepaalde raden van bestuur het opportuun achten een bepaald loon toe te kennen, dat binnen de grenzen blijft van wat goed bestuur is, heb ik me daar niet in te mengen”, zei De Croo aan De Tijd. 

Overigens heeft de regering Michel plannen om zowel Bpost als Belgacom te privatiseren. In die context is het helemaal logisch dat ze de raad van bestuur van die bedrijven wat meer autonomie gaat gunnen. Maar het probleem stelt zich niet helemaal, in die zin dat er geen vervanging aankomt 

epa

Sp.a en ACV bijzonder boos

Bij sp.a-voorzitter Bruno Tobback valt de beslissing zeer slecht: “In tijden van indexsprongen en besparingen is dit absoluut fout. Alle gezinnen moeten meer betalen, maar de aandeelhouders en een paar toppers ontspringen de dans.”

Ook het ACV is boos, geeft het mee aan deredactie.be : “De indexsprong blokkeert het loon van de mensen, die op de koop toe nog een pak andere facturen moeten ophoesten, en dan krijg je dit. Dit is een bizar signaal. En De Croo kan wel zeggen dat hij uitspattingen zal beteugelen, maar dat is bijzonder relatief. Wat voor hem een uitspatting is, is dat niet noodzakelijk voor ons.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938