Regering staat in z’n blootje over Saoedi-Arabië: België gaf steun om zitje in VN-vrouwenrechtencommissie

Regering staat in z’n blootje over Saoedi-Arabië: België gaf steun om zitje in VN-vrouwenrechtencommissie

De federale regering staat voor een gênante uitleg in de Kamer, omdat blijkt dat België op diplomatiek niveau in de VN voor niemand minder dan Saoedi-Arabië stemde om toe te treden tot de VN-vrouwenrechtencommissie. De oppositie reageert verontwaardigd, maar ook binnen de coalitie spreekt men schande. Hoe geloofwaardig is de strijd tegen terrorisme en extremisme, onder meer over de Grote Moskee in Brussel, als men dit doet, zo klinkt het.

Het is niet te geloven, maar Saoedi-Arabië heeft een zitje bemachtigd in de commissie Vrouwenrechten van de VN. Dat leidde tot woedende reacties van bij het grote publiek. Want Saoedi-Arabië heeft een vreselijk palmares als het op vrouwenrechten aankomt. Ze mogen niet zelf beslissen over geld, ze mogen niet met de auto rijden, hebben geen politieke rechten.

Zeker toen de lijst namen van landen lekte die mogelijk de Saoedi’s hebben gesteund: daarop ook een resem Europese landen. Meteen begon iedereen zich vragen te stellen: wie stemde in godsnaam voor zo’n land in uitgerekend zo’n commissie?

In de lijst staat ook België erbij, en Didier Reynders (MR) de minister van Buitenlandse Zaken moest daarover in de Kamer uitleg geven. En wat blijkt: België stemde wel degelijk mee, al wilde Reynders dat eigenlijk niet toegeven. “‘Het was de enige kandidaat voor die plaats’, zei Reynders ter verdediging. Officieel mag Reynders niet zeggen hoe de stemming verliep, want er is het ‘diplomatieke geheim’ over dergelijke verkiezingen. “België verheugt zich helemaal niet over de toetreding van Saoedi-Arabië tot deze commissie”, zo zei hij nog. En nog: “Net op die plaats kan zo’n commissie dan debatteren met de Saoedi’s.”

“Beslist op diplomatiek niveau”

Diplomaten proberen de zaak te sussen: uiteindelijk heeft ieder land van de VN evenveel te zeggen over vrouwenrechten, en heeft zo’n lidmaatschap eerder symbolische waarde. Het was uiteindelijk ook een beroepsdiplomaat van België, de vertegenwoordiger bij de VN Marc Pecsteen, die besliste. “Afgehandeld op diplomatiek niveau”, zo heet dat dan. Met andere woorden: dit was geen zaak van de regering.

Maar het is duidelijk dat de impact onderschat is geweest, en dat de Belgische diplomaten in snelheid genomen zijn. Eerst was er geen stemming verwacht, maar de VS forceerde die plots toch. En toen moest België plots kleur bekennen. Net als vijf andere Europese landen zouden ze dan hun steun gegeven hebben aan de Saoedi’s die het haalden met 47 van de 54 stemmen.

Zowel Reynders als minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) beslissen nu om hun diplomaten niet af te vallen, en de zaak te verdedigen. Het is de vraag of premier Charles Michel (MR) dat straks ook gaat doen in de Kamer, want de oppositie heeft vragen.

De regering staat kwetsbaar: in de commissie over de aanslagen van 22 maart bleek uitgebreid welke kwalijke rol de Saoedi’s spelen in Brussel als het over de extremistische islam gaat. Daar eisten de partijen van de meerderheid actie tegen de geldstromen uit Saoedi-Arabië. En tegelijk namen ministers uit de federale regering, zoals De Croo, de Waalse regering onder vuur. Want via FN Herstal, dat 100 procent eigendom is van de Waalse overheid, worden volop wapens verkocht aan de Saoedi’s.

Gerommel in de coalitie

Ook opvallend: niet alleen Groen en sp.a zijn niet te spreken over de Belgische steun, ook binnen de regering rommelt het. CD&V is erg kritisch, met kamerlid Els Van Hoof. Maar wat gezegd van Open Vld, dat midden in een discussie zit rond “de superioriteit van de liberale democratie over landen waar de sharia heerst”, een stelling die de liberale voorzitter Gwendolyn Rutten lanceerde en die controverse oproept. Maar de beslissing van de regering gaat wel recht in tegen die stelling van Rutten. En ook de MR heeft critici. De welbespraakte Assita Kanko, die zich keihard inzet voor vrouwenrechten, haalde keihard uit, en zei “beschaamd te zijn”.

In De Standaard noemt N-VA-fractieleider Peter De Roover de VN-commissie voor vrouwenrechten “vanaf nu irrelevant”. “Wij gaan geen enkel rapport van dat orgaan aanvaarden”. Laat dat nu net ook de strategie van de VS zijn, die de stemming forceerde: om de geloofwaardigheid van de VN fors in twijfel te trekken. In de commissie gaat het immers ook over vrouwenrechten zoals voorbehoedsmiddelen en zelfs abortus. En dat is helemaal tegen de visie van de huidige president, Donald Trump. Dat er dus een stemming kwam, was doelbewust om de commissie te saboteren. Mission accomplished dus. Afwachten hoe de premier de zaak straks afhandelt.

Gesponsorde artikelen