Regisseur ‘Cuties’: “We staan aan dezelfde kant over strijd tegen seksualisering van jonge kinderen”

De release van de film Cuties op Netflix veroorzaakt een storm van kritiek op sociale media. Vooral op Twitter wordt de film met de grond gelijk gemaakt omdat het jonge meisjes zou seksualiseren. Maar dat is juist de bedoeling, zo klinkt het bij regisseur Maïmouna Doucouré, want de film is een aanklacht tegen die seksualisering.

De kans is groot dat je de afgelopen dagen de hashtags #DeleteNetflix en #CancelNetflix hebt zien passeren op Twitter. Met de hashtags probeerden mensen Netflix-gebruikers op te roepen om hun abonnement op de streamingdienst stop te zetten. Dat deden ze nadat Netflix de film Cuties adverteerde met een foto van de jonge actrices uit de film in suggestieve dansposes.

Cuties

Cuties vertelt het verhaal van de elfjarige Senegalese immigrante Amy. Ze woont met haar moeder Mariam en haar twee broers in een arme wijk in Parijs, waar ze wacht op de terugkeer van haar vader. Amy wordt bevriend met haar buurmeisje Angelica die met haar dansgroep Cuties sexy dansvideo’s maakt. Amy wordt lid van de groep en gaat zo regelrecht in tegen haar ouders en haar eigen geloof.

In de film zitten dus scènes waarop de meisjes sensueel aan het dansen zijn. En daar zijn veel kijkers niet over te spreken. De beelden seksualiseren jonge meisjes en zijn volgens hen zelfs voer voor pedofielen.

Regisseur Maïmouna Doucouré

Netflix reageerde zelf al op de commotie in een statement aan Variety: “Cuties is een sociale aanklacht tegen de seksualisering van jonge kinderen”, zo klinkt het. “Het is een bekroonde film en een krachtig verhaal over de druk waarmee jonge meisjes worden geconfronteerd op sociale media. Maar ook in de samenleving en meer algemeen bij het opgroeien. We moedigen iedereen die om deze belangrijke onderwerpen geeft aan om de film te bekijken.”

En nu reageert ook regisseur Maïmouna Doucouré op de heisa. Ze doet dat in een interview met Zora. “De mensen die de controverse gestart hebben, hebben duidelijk de film nog niet gezien. Ik hoop dat deze mensen de film zullen bekijken nu hij op Netflix staat. Ik wil graag hun reactie zien wanneer ze beseffen dat we aan dezelfde kant staan in de strijd tegen de hyperseksualisering van jonge kinderen”. Ze geeft wel toe dat de poster niet de bedoeling was. “Netflix heeft zich verontschuldigd tegenover het publiek maar ook tegenover mij over die poster. De volgende keer zal ik ervoor zorgen dat ik de poster eerst te zien krijg en dat we beter communiceren.”

Cuties staat sinds woensdag 9 september op Netflix.

Meer
Lees meer...