Regisseur James Cameron wil schatten uit Titanic redden van faillissement

Regisseur James Cameron wil schatten uit Titanic redden van faillissement

Een faillissement zorgt ervoor dat er schatten van de Titanic onder de hamer zouden gaan, maar dat wil regisseur James Cameron tegenhouden. Daarom gaat hij zelf naar relikwieën duiken en die terugbrengen naar het Verenigd Koninkrijk, waar de Titanic werd gebouwd. 

De Titanic spreekt tot ieders verbeelding. Het ‘onzinkbare’ schip botste tegen een ijsberg op haar eerste reis en zonk naar de bodem van de oceaan. De ramp kostte het leven aan 1522 opvarenden in april 1912.

James Cameron was ook gefascineerd door het verhaal van de Titanic toen hij besloot om een film te maken over de grootse scheepsramp. In 1997 kwam de film ‘Titanic’ in de zalen en het was een overdonderend succes. De film won maar liefst 11 Oscars.

Maar Camerons fascinatie en liefde voor het schip stopte niet na het maken van zijn film. RMS Titanic Inc is het bedrijf dat alle rechten op het echte wrak in handen heeft. De firma heeft 5.500 items uit het schip opgeslagen in een geheime loods in Amerika. Maar Premier Exhibitions, dat RMS Titanic Inc bezit, heeft het faillissement aangevraagd en wil de schatten uit het gezonken schip veilen om hun schuldenberg weg te werken. Maar dat wil James Cameron tegenhouden.

Museum

De regisseur heeft daarom de handen in elkaar geslagen met Robert Ballard, die de ontdekker van het Titanic-wrak is, het Nationaal Maritiem Museum in Greenwich en de Royal Geographical Society. Samen gaan ze de artefacten die uit het wrak afkomstig zijn verschepen naar Belfast, de plaats waar de Titanic gebouwd werd. Het plan van de groep is om in Belfast een museum op te richten, op de site waar de Titanic werd gebouwd en vanwaar het schip vertrok naar Southhampton.

Een bron dicht bij James Cameron vertelt aan Daily Mail dat Cameron een speciale band heeft met het schip: “Jim is een paar keer naar de site gedoken om beelden te maken voor zijn film. Maar hij heeft een emotionele band met het schip en heeft het geld en de macht om deze operatie te doen slagen.

Gesponsorde artikelen