Reisadvies Amerikaanse staat Missouri: zwarten en homo’s zijn er niet veilig

Reisadvies Amerikaanse staat Missouri: zwarten en homo’s zijn er niet veilig

De burgerrechtenbeweging NAACP geeft een negatief reisadvies voor de staat Missouri. Volgens de organisatie is het er niet veilig voor zwarten, homoseksuelen en andere minderheden. De minister van Justitie van Missouri zegt dat je als zwarte twee keer zoveel kans hebt als een blanke om er aangehouden te worden. De lokale tak van de NAACP gaat niet akkoord met het reisadvies, maar zegt dat je er wel genoeg geld op zak moet hebben.

Altijd al gedroomd van een reis naar de VS? Als zwarte, homo of lid van een andere minderheid ben je niet veilig in de Amerikaanse staat Missouri. Dat zegt de leiding van burgerrechtenbeweging NAACP, die opkomt voor de rechten van zwarte Amerikanen. Daarmee geeft de organisatie voor het eerst in haar moderne geschiedenis een negatief reisadvies. Dat meldt CNN.

De NAACP haalt een lijst met incidenten aan. In Ferguson bijvoorbeeld, een voorstad van de hoofdstad St. Louis, kwam in 2014 de zwarte bevolking in opstand nadat politieagenten de 18-jarige Michael Brown doodschoten. In februari dit jaar werd een immigrant uit India gedood en een andere gewond door een man die dacht dat ze Iraniërs waren.

De directe aanleiding voor het reisadvies is een nieuwe wet die het moeilijker maakt voor werknemers om een proces wegens discriminatie te beginnen. Tot nu toe moest de aanklager aantonen dat discriminatie een rol speelde in wat hem of haar was aangedaan. Nu moet discriminatie de ‘motiverende factor’ van het onrecht zijn. De NAACP ziet dat als een verzwakking in van de rechten van werknemers en een symptoom van de problemen voor minderheden in de staat.

Twee keer zoveel kans om aangehouden te worden

In juni maakte de minister van Justitie van Missouri na een onderzoek bekend dat een zwarte inwoner van zijn staat bijna twee keer zoveel kans heeft om door de politie aangehouden te worden als een blanke. De NAACP beweert zelfs dat Afro-Amerikanen 75 procent meer kans om door politieagenten staande gehouden te worden dan blanken. “Onacceptabel voor een progressieve samenleving”, zeggen ze.

De lokale tak van de NAACP, in St. Louis, vraagt aan de top van de organisatie om het negatief reisadvies in te trekken. “De mensen die geraakt worden door dit reisadvies zijn de leden van onze NAACP-gemeenschap die in onze staat werken en die geen rol hebben gespeeld in deze advisering”, zegt Rod Chapel, de voorzitter van de NAACP in St. Louis. Wel raadt hij mensen die door de staat gaan reizen aan om genoeg geld mee te nemen om een eventuele borgtocht te betalen.

Gesponsorde artikelen