Reisje naar het zuiden van Frankrijk? Naar deze steden moet je gaan!

Het zuiden van Frankrijk is en blijft een interessante regio. Denk maar aan prachtige bezienswaardigheden, relaxmogelijkheden op het strand, lekker eten en wijn drinken tot in de late uurtjes. Deze steden moet je in het zuiden zeker een kans geven! 

Sur le pont d’Avignon … On y danse, on y danse, …

Avignon was op een gegeven moment het centrum van het westerse christendom. En dat laat een voetdruk achter want de stad heeft een rijke religieuze geschiedenis en een verbluffende architectuur. Je verwacht ook niet anders van zo’n stad, hé?

In het adembenemende Pausenpaleis van de 14 de eeuw, werden niet minder dan zes pauselijke conclaven gekozen. In het gebouw vind je nog steeds fascinerende kleine relikwieën uit deze tijd, zoals de kostbare gotische fresco’s op de muren van de pauselijke appartementen. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Ook waar het gebouw staat, kan je even genieten. Het plein ‘Place du Palais’ is de bekendste plek van de stad. Een mooie open ruimte waar ondertussen ook wat terrasjes staan. Ideaal om even op adem te komen en te genieten van iets fris. Nu we hier toch zijn, misschien een wijntje of twee?

Het plein is zeker niet het enige dat je kan bezoeken in Avignon. Eens je in de wondermooie stad bent, zal je graag over de Pont Saint-Bénézet willen wandelen, een mythische brug uit de 12 de eeuw. Wat je ook nog kan bezoeken is het Basilique Saint-Pierre d’Avignon, een basiliek die werd gebouwd in de 14 de eeuw. Ga zeker ook langs Île de la Barthelasse, één van de grootste riviereilanden van Europa.

Avignon is een stad waar echt heel veel te beleven valt, maar één bezienswaardigheid mag je zeker niet missen. Als je in de stad bent, moet je naar de prachtige ruïnes van Pont Saint-Bénézet, ook bekend als de Pont d’Avignon. En dan moet je zingen hé!

Als je een stedentrip wilt dat vol staat met geweldige bezienswaardigheden om te zien en je gewoon wil genieten van mooie uitzichten en oude gebouwen, dan is Avignon hetgeen wat je zoekt.

Fan van de Provence? Hier vind je een lijst met andere steden uit de Provence die de moeite waard zijn.

Marseille, veel meer dan een zeepmerk!

Marseille is kosmopolitische en levendige stad. De charme van de stad zorgt ervoor dat je wat actie krijgt, maar tegelijk ook tot rust kan komen. Een leuke afwisseling en ook iets wat niet alle steden ons kunnen bieden.

De op één na grootste stad van Frankrijk staat vooral bekend om de stranden. Maar Marseille is veel meer dan een zeepjesmerk en strandleven. De gigantische oude haven van Marseille, die ongeveer 2.600 jaar geleden door de Phocaeans werd gesticht, is nog steeds de beste plek om de stad te zien.

Waar je ook absoluut naartoe moet gaan, is de Basilique Notre-Dame de la Garde. Eens je in de stad bent, kan je er niet naast kijken. Dit monument zie je boven de skyline, ten zuiden van de oude haven. Zo’n 150 meter boven het water vind je dit 19e-eeuwse neo-Byzantijnse kerk met een groot gouden beeld van de Maagd en het Kind op de top van zijn toren om de maritieme gemeenschappen van Marseille te bewaken. Klinkt best wel heilig, hé?

La Corniche is een weg in de stad aan de Middellandse Zee en loopt langs stranden en eigenzinnige kleine wijken. Je kan er rijden, maar een wandeling maken, is eigenlijk veel gezelliger. Je kan dan genieten van de zeelucht en kijken op mooie bezienswaardigheden zoals de Frioul-archipel en de torens van het Château d’If.

Eén van de meest opvallende bezienswaardigheden is de Vallon des Auffes, een traditionele vissershaven aan een steile inham. Het is ook omringd met vervallen oude hutten waardoor het een eigen charme heeft! Als je ons niet gelooft, moet je zelf maar eens naar de stad gaan.

Een minder populair pareltje: Biarritz

Bia … wat? Biarritz! Een stad in het Zuiden van Frankrijk waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar één ding is zeker: ’t is wel echt de moeite!

Vroeger was de stad een reguliere Franse badplaats en werd het in de loop van de tijd zelfs één van de meest luxueuze vakantiebestemmingen van Frankrijk. Als voorbeeld nemen wij het Hôtel du Palais. Het werd gebouwd in de 19 de eeuw als vakantiehuisje van Eugénie de Montijo, keizerin van de Fransen en echtgenote van Napoleon III. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds een groots hotel en ook publiek. Let wel op, je moet wel een aardig sommetje betalen om hier te kunnen verblijven.

Andere opmerkelijke bezienswaardigheden zijn onder meer het Casino Barrière, gebouwd rond de eeuwwisseling. Hier komen gezinnen massaal bijeen in het vorstelijke Grand Plage, een gouden zandstrand. Lekker genieten hier!

Hetgeen waar je ze-ker naartoe moet in deze stad, is Rocher de la Vierge. Een rotspunt waar je omhoog kan kijken naar de baai van Biarritz of naar de Côte des Basques. Benieuwd hoe de contouren van de Pyreneeën eruit zien? Dat kan ook vanop deze rots! Leuk hé?

Arles met veel restanten uit de Romeinse tijd

Heel lang geleden, in de Romeinse tijd, was Arles één van de meest vereerde steden van Gallië. Als je houdt van Romeinse wonderen, moet je gewoon hiernaartoe om je te laten verrassen door de werken die de Romeinen hebben achtergelaten.

Ook wie houdt van kunst, kan hier wel het één en het ander treffen. Zo heeft Vincent van Gogh hier een tijdje geleefd en zijn vele meesterwerken scènes die je hier in de stad kan bezoeken. Kan jij de bekende plaatsen herkennen of weet je te weinig van kunst? No worries, Arles draait niet alleen rond kunst en van Gogh. Er valt veel meer te doen hier!

Je kan bijvoorbeeld ook nog een bezoek brengen aan de mythische Camargue, een moerasgebied waar je wilde paarden, vechtstieren en lagunes terugvindt. Als dat allemaal niet genoeg is, kan je ook naar de arena van Arles, waar 400 jaar lang de bevolking werd vermaakt door gladiatoren en wagenrennen. Zeker doen hé, ’t is echt indrukwekkend! De arena maakt nog steeds deel uit van het culturele leven van de stad. Er worden stierengevechten en concerten gehouden in het prachtige overblijfsel van de middeleeuwen.

Aix-en-Provence een studentenstad die ook geschikt is voor niet-studenten

Aix-en-Provence is een universiteitsstadje in Zuid-Frankrijk, maar je hoeft geen student te zijn om daar te kunnen genieten. Het Provençaalse gebied is het perfecte toevluchtsoord van de bruisende stad en zorgt voor rust en kalmte. Als je goed wil relaxen en gewoon nieuwe dingen wil ontdekken, moet je in deze stad zijn.

Het is zo’n typisch stadje waar je jezelf ziet zitten op een terrasje met een hoed op je hoofd en een boek om te lezen. Zo kan je voor meer rust in je hoofd zorgen door een wandeling te maken door vredige tuinen of op lokale markten. Hoe gezellig!

Als je een beetje kunstzinnig bent, zijn er ook verschillende kunstgalerijen die je wil ontdekken. Als dat allemaal niet genoeg is, zijn er ook nog verschillende bezienswaardigheden om te bezoeken. Denk maar aan kleine boetiekjes en lokale markten. Voel je de gezelligheid al?

Cannes, ook interessant buiten het filmfestival

Cannes staat vooral bekend om haar jaarlijkse filmfestival. Maar je kan ook op andere momenten naar de stad gaan, want de stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt, blijkt wel erg interessant te zijn.

Als je nog niets af weet van Cannes en het je eerste bezoekje is, moet je beginnen met een wandeling langs de Boulevard de la Croisette. Gebogen rond de diepblauwe baai van de stad, biedt de promenade uitzicht op de zee en het zand. Langs de andere kant tref je dan weer luxe hotels en boetieks. Heel leuk om te zien!

Het is ook een typische stad dat weet wat je noden zijn en wat je moet eten en drinken. Langs de promenade waar we het zojuist over hadden, kan je lekker genieten van heerlijke bars en restaurants.

De stad is daarnaast ook gewoon prachtig om te zien. Probeer daarom eens naar de top van de heuvelachtige omgeving te klimmen voor een panoramische zicht van de Vieux Port.

Antibes met de verschillende badplaatsen

Misschien is Antibes weer een stad waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Maar de stad is wel echt de moeite waard hoor. Het heeft een levendige en culturele Mediterrane badplaats met zowel een rijke geschiedenis en mooie bezienswaardigheden.

Of je nu in de winter of zomer naar de stad wil gaan, Antibes heeft veel te bieden. De stad is een bruisende mix van een schilderachtige geplaveide oude stad en leuke bezienswaardigheden. De badplaatsen maken je vakantie pas echt interessant.

In de stad kan je verschillende bezigheden vinden, van kunstmusea die toegewijd zijn aan Picasso tot Marineland, waar je dolfijnen, haaien en vissen kan bezichtigen.

In deze stad tref je ook heel wat Romeinse overblijfselen zoals de ruïnes en het fort van de stad.

Nice, een stad waar je je nooit zal vervelen!

Oké, misschien iets dat wel bekend in de oren klinkt: Nice. De stad is een populair toegangspunt tot de Franse Rivièra en is vrij toeristisch. Hou er wel rekening mee dat de stad écht toeristisch is, want het kan hier echt druk worden tijdens vakantieperiodes.

Als je liever meer rust wil, kan je best de straten rond het centrale plein in de stad vermijden. Ook in de zijstraten van de onbekende wijken vind je heel wat charmante restaurants, strandbars en winkels.

Als je een echte wandelaar bent, zijn er verschillende routes die je kan doen. Ontdek al wandelend de verschillende bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft.

Er zijn trouwens wereldberoemde gebieden die je moet gezien hebben, zoals Castle Hill en de Promenade des Anglais. Maar het allerbekendste is natuurlijk het strand van Nice dat bekendstaat als één van de mooiste ter wereld. Tijd om het uit te testen, denken we dan!

Lekker decadent doen in Saint-Tropez?

Je moet minstens één keer in je leven naar Saint-Tropez, een stad om eens lekker decadent te doen. Waarom ook niet? Je hebt het toch verdiend?

Saint-Tropez is een waanzinnig populaire stad. In de zomermaanden krioelt het in Saint-Tropez van de jachten die de haven binnendringen. Maar een korte wandeling door de smalle, geplaveide straten van de oude stad onthult waarom het daar zo populair is.

Vroeger was de stad alleen maar een vissersdorpje, maar intussen is dat veranderd en daar gaan wij zeker niet om klagen. In Saint-Tropez kan je natuurlijk lekker bakken op het strand, maar de stad heeft veel meer te bieden dan dat.

Het leukste wat je daar kan doen, is gewoon door de Provençaalse markt wandelen waar je verschillende soorten kazen en bloemen kan kopen. Na het verzamelen van een mand vol picknick-benodigdheden, kan je lekker gaan smullen onder de Franse zon. Heerlijk genieten, noemen we dat.

Als je toch wat meer wil zien van de stad, kan je naar de 15e-eeuwse stenen Portalet-toren en werk je die ontbijtcalorieën af tijdens een kustwandeling langs de beste stranden. Wie geen zin heeft in wandelen, kan natuurlijk ook een boot huren. Waarom ook niet, hé? YOLO!

Het nachtleven is in deze regio erg populair. Zo vind je hier de chicste strandclubs waar zelfs beroemdheden soms uitgaan. Je weet maar nooit wie je daar kan tegenkomen!

Of even naar het eiland Porquerolles

Eigenlijk is Porquerolles geen stad, maar een eiland dat 15 minuten van de stad Hyères en minder dan een uur verwijderd is van Saint-Tropez. Misschien kan je deze toffe bestemmingen wel in één keer combineren?

Je vindt hier een archipel van drie eilanden met witte kustlijnen zoals de Caraïben en wijngaarden die rosé produceren.

Het eiland is bekleed met meer dan 37 kilometers gemarkeerde paden die ideaal zijn om te ontdekken met de fiets. Ook hier is het zalig om een picknick in te pakken met lokale producten en wijn, en te genieten van de Franse charme.

Wil je andere eilanden ook een kans geven, check dit dan even: Om bij weg te dromen: dit zijn de 10 mooiste eilanden ter wereld.

Languedoc, een interessante regio

Als je het ‘echte’ zuiden van Frankrijk wil leren kennen, is er geen betere bestemming dan Languedoc-Roussillon. Je vindt hier oude rituelen en traditionele bezigheden van de lokale bevolking en dat maakt de stad authentiek.

Ook hier tref je stranden en heel wat oude gebouwen zoals kastelen en abdijen. Als het zuiden van het land je enkel aanspreekt door wijn, dan ben je ook bij het juiste adres. In deze regio vind je heel wijngaarden die je kan bezoeken en waar je natuurlijk een glaasje kan drinken. Probeer misschien ook enkele flessen mee te nemen. Dan kan je lekker nagenieten als je terug thuis bent.

Ook in de regio valt er meer te bezoeken en te doen dan je denkt. Je hebt er enkele interessante bezienswaardigheden zoals de plechtige muren van Carcassonne of de Romeinse monumenten in Nîmes, die er nog 2.000 jaar na hun oprichting nog steeds staan.

Toulon, de stop die je moet maken tussen Saint-Tropez en Marseille

Toulon is een klassieke havenstad met een grote militaire haven. Net zoals de meeste steden in het zuiden van Frankrijk, vind je hier veel zandstranden. Ideaal voor degenen die willen genieten van de zon. Hetgeen wat de stad helemaal prachtig maakt, is de berg Faron op de achtergrond. Het zorgt voor een unieke natuurlijke schoonheid en je kan er ook heel wat doen.

Net omdat Toulon een typische havenstad is, heeft het ook een museum toegewijd aan de haven. Zeker de moeite om eens te bezoeken.

Net zoals de andere steden in het zuiden van het land, zijn marktjes heel typisch aan de stad. Je kan hier lokale producten kopen en genieten van een typisch Provençaals sfeertje. Heerlijk!

De charmante stad heeft hier en daar ook de meest charmante wandelpaadjes. Hier zal je zeker van genieten. Vooral als je na je wandeling ergens op een terrasje kan zitten met een glas rosé in je handen.

Ooit gehoord van Èze? ’t Is daar magisch!

Nabij Nice, vind je Èze, een kleine France stad. De stad is waanzinnig mooi en heeft een uitzicht op zowel de Middellandse Zee als de Alpen. Het is trouwens ook een middeleeuws stadje, waar je veel oude gebouwen, burchten en kastelen kan bezoeken. En dat maakt de stad echt magisch.

Door de oude kastelen en kronkelige wandelpaden ga je echt het gevoel krijgen dat je in sprookje leeft. De stad is in vergelijking met andere zuiderse steden van Frankrijk helemaal niet druk, waardoor je rustig op je gemak alles kan zien en bezoeken.

Ga naar Saint-Paul-de-Vence en je zal meteen denken aan Game of Thrones

Saint-Paul-de-Vence is een kleine plaats die heel veel te bieden heeft. Als je niet gek bent op het stadsleven en liever gewoon wil genieten van mooie landschappen en rust, moet je hier zijn.

Als je wandelt door de smalle straten, zal dat je meteen doen denken aan de de reeks Game of Thrones, maar dan wel veel liefdevoller en romantischer. Overal zie je bloemen en mooie huisjes waardoor je op slag verliefd wordt op de stad.

Wat je gewoon moet doen in deze wondermooie stad, is het dorp bezoeken. Slenter hier een beetje door en ontdek de Franse charme op een andere manier dan je gewoon bent. Vergeet even de grootsteden, vergeet de drukte en omarm enkel de rust en de gezellige huisjes en straten.

Hier en daar vind je natuurlijk ook heel wat bezienswaardigheden in de regio. Denk maar aan verschillende kapellen, burchten en musea. Je vindt hier trouwens heel wat musea met kunst, dus ook hier zal de kunstliefhebber wel iets naar zijn zin vinden.

Als je nog twijfelt over Frankrijk als je volgende bestemming, moet je hier eens een kijkje nemen: 17 redenen om deze zomer (weer) naar Frankrijk op reis te gaan.

Meer
Lees meer...