Reizen met een hart voor de planeet? Op deze site kan je de uitstoot van je trip compenseren

Reizen met een hart voor de planeet? Op deze site kan je de uitstoot van je trip compenseren

CO2Logic, het Brusselse bedrijf gespecialiseerd in de berekening, reductie en compensatie van CO2, lanceert vandaag Greentripper, een website waarop reizigers terecht kunnen om de CO2-uitstoot van hun reis te berekenen en te compenseren. Greentripper richt zich zowel op zakenmensen, reizigers als avonturiers maar één ding moeten ze alvast gemeen hebben: een hart voor de natuur en het milieu.

Voortaan kunnen reizigers met een hart voor de natuur en het milieu terecht op de website www.greentripper.org. Hier kunnen ze met een klein bedrag een klimaatproject ondersteunen om zo de klimaatimpact die hun vliegtuigreis teweegbrengt, te compenseren. Bijvoorbeeld: voor de meest populaire bestemmingen zoals Spanje, Griekenland, Turkije of Portugal betaalt men tussen de 3 en 5 euro, excl. btw. Dat is minder dan 5% van de gemiddelde kost van zo’n ticket. Voor een vlucht van Brussel naar New York betaalt de reiziger 13 euro, excl. btw De bedragen zijn klein maar betekenen wel degelijk een groot verschil voor ons klimaat.

Antoine Geerinckx, oprichter van CO2Logic en Greentripper: “Uit cijfers die de krant Le Monde vrijgaf, blijkt dat de luchtvaartsector verantwoordelijk is voor 2 à 3 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met de uitstoot van een land als Duitsland. Greentripper biedt de mogelijkheid om op vrijwillige basis een bijdrage te leveren aan een leefbaar milieu en helpt om de bewustwording rond CO2-uitstoot te vergroten. Daarom zijn er op de website ook verschillende tips te vinden om op een duurzame manier te reizen en dus de impact op het klimaat te reduceren.”

Certificaat

De Greentripper-calculator biedt verschillende ‘formules’. Eén van de mogelijkheden is om zelf te kiezen aan welk klimaatproject men wenst bij te dragen. De projecten die worden aangeboden zijn twee projecten die strijden tegen ontbossing in Oeganda en Kenia. Nadien krijgt de reiziger een certificaat dat vermeldt hoeveel CO2-uitstoot er werd gecompenseerd via het geselecteerde project. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om Belgische projecten te steunen die werken rond milieu. Greentripper werkt met de stichtingen Goodplanet en Be Planet.

GoodPlanet ontwikkelt en begeleidt projecten, vormingen en lespakketten rond alle duurzaamheidsthema’s. 50 medewerkers en tientallen vrijwilligers uit alle hoeken van het land zetten hiervoor dagelijks hun knowhow en passie op het vlak van duurzame ontwikkeling in.

De doelstelling van Be Planet is het ondersteunen van innovatieve projecten en acties die een positieve impact hebben op het milieu. Om de initiatiefnemers aan te moedigen en hun voorstellen te realiseren, zamelt Be Planet fondsen in bij al wie een steentje wil bijdragen aan deze transitie naar een duurzame samenleving.

Radiative forcing

Daarnaast kan men kiezen om de vlucht te compenseren met of zonder de ‘radiative forcing’ die wordt veroorzaakt door de condenssporen of contrails (de zichtbare witte lijnen) van de vliegtuigen. Wetenschappers stellen immers dat de radiative forcing bij vliegtuigen nog een veel grotere CO2-impact heeft dan de verbranding van kerosine.

Belgische initiatief

De Greentripper-calculator baseert zich op de Bilan Carbon Method® van ADEME, het Franse milieu- en energiemanagementagentschap. ADEME wordt wereldwijd erkend voor de ontwikkeling van de berekeningsmethode van de uitstoot van broeikasgassen. Greentripper is niet de enige website die toelaat om een vliegtuigreis op vrijwillige basis te compenseren.

Toch heeft Antoine Geerinckx enkele sterke argumenten om voor dit Belgische initiatief te kiezen: “Wij hebben 10 jaar geleden als eerste in België een gelijkaardig initiatief opgezet maar we hebben dit nu sterk verbeterd. Greentripper is opnieuw een initiatief van CO2Logic, een organisatie met al meer dan 10 jaar ervaring in deze relatief nieuwe sector. Onze activiteiten worden gecontroleerd door verschillende organisaties waaronder Ethibel en Vinçotte. Greentripper ontwikkelt ook vooral onafhankelijk Gold Standard gecertificeerde klimaatprojecten. Zo kunnen we garanderen dat de investering goed besteed wordt en effectief een verschil maakt op vlak van klimaatimpact. Tenslotte situeren de klimaatprojecten zich allemaal in ontwikkelingslanden waardoor de investering van de reiziger meteen ook een verbetering betekent van de levensomstandigheden van de inwoners van die landen. “Wanneer we reizen hebben we een globale klimaat impact en dus ook een globale verantwoordelijkheid. Greentripper is een antwoord hierop.”

Gesponsorde artikelen