Reizen naar Zuid-Afrika, het kan ook anders!

De Mol, Die Huis, Miss Universe, Beste Vrouwelijke Chef… en ook de eerste Belgische reisorganisator met het Fair Trade Tourism label. We zouden bijna over het hoofd zien dat 2017 niet enkel het jaar van Zuid-Afrika was. Maar de bloemetjes waren uiteraard meer dan terecht. Het blijft een fascinerend land!

In 2017 werd niet enkel hier in België Zuid-Afrika in de spotlight gezet. Enkele dagen geleden werd de Zuid-Afrikaanse Demi-Leigh Miss Universe en begin november werd Chantel Dartnall gekroond tot Beste Vrouwelijke Chef. In de algemene Top 100 ging ze zelfs Heston Blumenthal voor. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we een andere belangrijke gebeurtenis uit het oog moeten verliezen. 2017 werd namelijk ook door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar van Duurzaam Toerisme en Ontwikkeling. En al loopt het jaar dan op zijn einde, we kunnen er wel iets van opsteken voor de toekomst.

De speerpunten waren inzet voor mens, milieu en cultuur waarbij vooral werd gekeken naar de creatie van welvaart en welzijn met respect voor de omgeving. En dan is de keuze voor toerisme natuurlijk heel normaal, als je weet dat de sector na de olie- en chemische industrie de derde grootste werkgever in de wereld is. Voor dat er sprake was van dit alles besloot Fredric Switser -na een tiental bezoeken en er zelfs te trouwen- om te starten met individuele duurzame en ecoreizen naar Zuid-Afrika. Als eerste Belgische reisbureau behaalde hij zelfs het Fair Trade Tourism label.

Maar hoe doe je dat als je met het vliegtuig naar Zuid-Afrika wil reizen? Je persoonlijke CO2 uitstoot krijgt al een serieuze boost door de vliegreis en de kans is bestaande dat je ergens beland waar je bediening niet wordt betaald naar werk, zelfs naar Afrikaanse normen.

Zuid-Afrika Reizen ging op onderzoek uit en kwam op de proppen met verschillende travel hacks. Door de samenwerking met externe partners konden ze onder meer voor zorgen dat je CO2 wordt omgezet in groene energie projecten en dat je via hen zeer gericht goederen kan meenemen of lokaal aankopen die Zuid-Afrikaanse non-profit projecten goed kunnen gebruiken zoals : bordkrijt, potloodslijpers, USB sticks of schaak spellen. Heeft het ene project genoeg puzzels maar kunnen ze wel wat knutselmateriaal gebruiken? Dat kom je bij hen -op vraag- te weten.

Omdat duurzaam reizen niet -direct- hetzelfde is als ecologisch reizen heeft Fredric Switser gekozen om te starten als reisbureau op maat. Je kan er dus terecht voor een budgetvriendelijke backpacking trip, een trouw of honeymoon en zelfs gezinsvakanties. Ook komt hij graag naar je toe of ben je na afspraak welkom voor een kopje koffie en inspirerende babbel.