Left Right
scrollTop top

Rel rond WK-lied Damso dreigt te ontploffen: sponsor Proximus verzet zich tegen de keuze van de Voetbalbond


Rel rond WK-lied Damso dreigt te ontploffen: sponsor Proximus verzet zich tegen de keuze van de Voetbalbond

De storm rond de WK-hymne is nog niet gaan liggen, ook al heeft de Voetbalbond duidelijk voor rapper Damso gekozen. Sponsor Proximus verzet zich en eist een gesprek met de bond. Andere sponsors lijken nu op hun beurt kleur te moeten bekennen. Eerder liet ook de Vrouwenraad weten dat ze stappen zullen ondernemen.

Feministen, sommige sponsors en politici … Het is moeilijk om de afgelopen dagen iemand te vinden die Damso steunt. Na al deze kritiek, werd gedacht dat de Belgische Voetbalbond (KBVB) zou terugkeren op haar beslissing. Maar nee, het is Damso die Eden Hazard en co naar de overwinning moet helpen.

“Een voorbeeld van integratie”

“Een polemiek werd zo enkele maanden geleden opgestart, dit terwijl de song waarbij de KBVB betrokken is op dit moment nog niet is uitgebracht. Deze song werd ons echter al voorgesteld door de artiest en heeft ons enorm gecharmeerd om de grote verenigende boodschap ervan”, zegt de KBVB in een verklaring. “Op dit moment wordt de Belgische Voetbalbond opnieuw ongewild geconfronteerd met deze zelfde polemiek, maar we wensen hierdoor echter niet gegijzeld worden en bevestigen hierbij nogmaals onze keuze.”

De sponsors zullen binnenkort worden uitgenodigd voor een eerste luistersessie van het beruchte nummer. De leiders van de KBVB zullen van deze gelegenheid gebruikmaken om de keuze voor Damso nogmaals te rechtvaardigen.

De artiest is “zowel in België als buiten onze landsgrenzen bejubeld”, een “fiere vader van een dochtertje” en “een voorbeeld van integratie”, onderstreept de Voetbalbond in de verklaring.

“Grote polemiek”

Zullen deze verklaringen overtuigend genoeg zijn? De politieke druk zou de komende dagen kunnen toenemen. Wat zeker is, is dat de controverse de KBVB enigszins heeft geïrriteerd. “Wat we nu aan het doen zijn, is een vals proces, gebaseerd op de geschiedenis van Damso”, zegt een dichte bron in de Franstalige krant Le Soir. “Toen we Stromae kozen (voor het WK in 2014), was hij te Franstalig. Toen het Dimitri Vegas en Like Mike waren (voor het EK in 2016), was er niet genoeg tekst. Men bekritiseert de keuze voor een vrouw omdat het geen man is, voor een blanke omdat het geen zwarte is. Dat is gewoon lachwekkend. De Belgische Voetbalbond wordt langs alle kanten aangevallen om een grote polemiek te creëren.”

De betrokken rapper bleef lang stil. Maar nu reageerde hij via Twitter. “Als ze alle media zouden gebruiken om verschillende Belgische artiesten te promoten in plaats van er één te bekritiseren, zou België niet hetzelfde zijn”, zei Damso, die deze boodschap vergezelde met verschillende screenshots van persartikelen. Even later plaatste hij een smiley bij de beslissing van de KBVB om hem te blijven steunen. Een bericht dat iets minder dan 3.000 keer werd geliket in 8 uur.

Vrouwenraad laat het er niet bij

Hoewel Damso waarschijnlijk niet zijn “normale taal” zal gebruiken in het WK-lied, is er volgens Magda De Meyer, voorzitster van de Vrouwenraad, meer aan de hand. “Het gaat erom waar Damso voor staat”, zegt De Meyer aan VRT. “Hij wordt een beetje geïdentificeerd met dat soort rap, hij is bijzonder vrouwonvriendelijk, heel grof en heel seksistisch. Hij is er helemaal over. Dat is zijn imago, zijn stijl, zijn ding. Dat we dat nu uitdragen, los van welk liedje hij brengt op het WK, is voor ons een brug te ver.”

De Vrouwenraad zal het hier niet bij laten en voelt zich gesterkt door de publieke opinie, de sponsors en de politiek. “We willen alle middelen uitputten om ons standpunt duidelijker te maken, in de hoop dat Damso het WK-lied niet zal brengen. We vinden het een bijzonder fout signaal dat het merk België en het merk Rode Duivels hiermee geassocieerd worden”, vult De Meyer aan. De Vrouwenraad benadrukt ook dat er genoeg Belgisch talent is met “vrouwvriendelijke songs”.

Proximus gaat niet akkoord

In het Federaal Parlement liet minister Alexander De Croo deze namiddag weten dat Proximus niet akkoord gaat met de beslissing van de Koninklijke Voetbalbond om Damso te blijven steunen. De sponsor eist een gesprek met de KBVB. Het lijkt er dus op dat deze zaak nog een staart zal krijgen …


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547