Relatief zware aardbeving in Nederland … en het is de schuld van de mens!

Relatief zware aardbeving in Nederland … en het is de schuld van de mens!

De Nederlandse provincie Groningen is getroffen door de krachtigste aardbeving sinds 2012. In het gebied wonen zo’n 150.000 mensen. Het epicentrum van de aardbeving was het dorpje Zeerijp.

Groningen werd vanmiddag door een aardbeving van magnitude 3,4 getroffen, de zwaarste sinds 2012. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Volgens de Nederlandse overheid zijn er geen persoonlijke ongevallen gebeurd. Het is nog niet duidelijk hoe groot de materiële schade is.

Het gaat om de zesde aardbeving met als epicentrum Zeerijp in iets meer dan een maand tijd. Ook in december viel het maar liefst vijf keer voor.

Aardgas

Sinds de jaren 60 wordt in het Noorden van Nederland aardgas uit de bodem gewonnen. Tot 2015 is in totaal 2115 miljard Nm3 aan het Groningenveld onttrokken. En dat is behoorlijk wat. Tegen de gaswinning komt veel protest. De locals voelen zich nu ook onveilig door de bevingen. In het gebied in Noordoost-Groningen wonen ongeveer 150.000 mensen. Volgens de Nederlandse weerdienst KNMI is gaswinning de oorzaak van zowat alle aardbevingen in het noordelijke deel van Nederland.

Duizend aardbevingen

De eerste aardbeving door gaswinning gebeurde vlakbij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn er al zo’n duizend aardbevingen in het gebied geregistreerd. Zeventien ervan overstegen magnitude 3 en 148 hadden een kracht tussen de 2.0 en 3.0. De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving, niet veroorzaakt door gaswinning, had een kracht van 5.8.

De aardschokken door aardwinning voelen harder aan dan natuurlijke bevingen, omdat ze dichter onder de oppervlakte plaatsvinden. Daarom veroorzaken ze ook meer schade dan natuurlijke bevingen met dezelfde kracht.

Gesponsorde artikelen