Je wagen langer of korter maken: Renault komt met uitschuifbare conceptcar

Renault Morphoz
Renault

Het jaarlijks autosalon van Genève gaat dit jaar niet door wegens het coronavirus. Toch moeten de automerken hun nieuwe conceptcars naar buiten brengen en Renault komt met een wel heel speciale wagen op de proppen.

De elektrische wagen is in opmars en ook Renault lijkt dat te merken. De nieuwe conceptcar genaamd Renault Morphoz is een staaltje van innovatieve techniek. Ten eerste is hij volledig elektrisch en kan de batterij ook vervangen worden. Dat is bij andere elektrische wagens niet het geval.

Renault wil een systeem ontwikkelen waarbij je de batterij niet moet opladen en dus gewoon kan wisselen. Zo vermijd je lange wachttijden en is een tankbeurt even snel als een klassieke wagen. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Transformer

Het tweede en waarschijnlijk meest innovatieve aan de wagen, is de optie om hem kleiner of groter te maken. Wanneer je in de stad aan het rijden bent, kies je voor de verkorte versie. Als je een lange rit voor de boeg hebt of gewoon wat nood aan extra plaats, kan je de wagen ook 40 centimeter verlengen!

Met de verkorte versie kan je 400 kilometer rijden. Het voordeel aan de lange versie is dat je ook nog een extra pakket batterijen kan toevoegen en 300 kilometer meer kan rijden. Dat komt op een totaal van 700 kilometer rijbereik.

via GIPHY

Passagiersstoel

Af en toe zie je auto’s passeren waarbij je de passagiersstoel kan draaien richting de medereizigers. Ook in de Morphoz is dat het geval. In plaats van de zetel te draaien, kantelt hij achteruit. Lijkt ons wel aangenaam reizen.

Er zijn ook nog wat technische snufjes bij de stoelen. Zo is er bij elke zetel een aparte soundsystem voorzien. Je hoeft dus geen schrik te hebben om de muziek achteraan in de auto niet te horen. Er is ook een heus entertainmentsysteem aanwezig en aan beeldschermen is er geen gebrek.

Renault

Gezichtsherkenning

Je hebt niet langer een sleutel nodig bij deze wagen. Gewoon even je hoofd voor de camera houden en je kan vertrekken. Ook de deur opendoen, gaat vanzelf. Je moet even zwaaien met je hand en hij gaat open.

Toekomstvisie

De Morphoz blijft momenteel wel een conceptcar en zal niet direct in productie gaan. Maar Renault zegt wel veel technologie over te willen nemen en werkelijk te willen gebruiken. Zo staat de wagen op een onderstel die ook gebruikt zou kunnen worden door Nissan en Mitsubishi. Dat is dan vooral voor de elektrische wagens met lange wielbasis.

Wij zijn alleszins zeer benieuwd welke technologie we op de modellen van Renault zullen tegenkomen. Supercar Blondie, een Australische vlogster die bekend is voor haar autovideo’s, mocht al eens met de Renault Morphoz rijden.

Gesponsorde artikelen