“Renovatie Boudewijnstadion goedkoper dan nieuwe voetbaltempel” … so what?

Ghelamco

‘Renovatie Boudewijnstadion drie keer goedkoper dan nieuwe voetbaltempel’, kopt Het Nieuwsblad naar aanleiding van een nieuwe studie. Ja, dat zal misschien wel, maar wat dan nog? De grote problemen worden er niet mee opgelost, Anderlecht staat niet te springen om te spelen in een stadion met piste, en zonder Anderlecht is het project sowieso niet levensvatbaar. Een privéproject bovendien, waarvoor al het geld dus van privé-investeerders komt.

Deze week raakte bekend dat het consortium Ghelamco/BAM groen licht heeft gekregen om de onderhandelingen met alle betrokken partijen (Stad Brussel, Grimbergen, RSC Anderlecht) voort te zetten, nadat de eerste fase succesvol was afgerond. Het consortium werd eerder al gekozen uit drie overgebleven kanshebbers, omdat zowel buurtbewoners als belanghebbenden zich het meest in het ontwerp konden vinden, en het businessplan om alles te bekostigen het meest solide was.

Ghelamco/BAM heeft zich met andere woorden geëngageerd om het nieuwe voetbalstadion met eigen middelen, of die van investeerders, te bouwen. En nu komt architectenbureau Goedefroo+Goedefroo plots met een studie die zegt dat het Koning Boudewijnstadion renoveren drie keer goedkoper is dan een nieuw stadion te bouwen. Het bureau schat de kosten op zo’n 110 miljoen euro, terwijl de plannen van Ghelamco/BAM 250 à 300 miljoen zouden kosten.

Niet eerste verbouwing

Tja, het kan allemaal wel goed zijn dat zo’n verbouwing goedkoper is, maar wat bekom je daarmee? “Het huidige stadion mag dan uit de tijd zijn, het biedt nog flink wat troeven”, zegt Sven Goedefroo aan Het Nieuwsblad. “Bovendien staat het er al.” En dat laatste is misschien wel de enige echte troef. Want je mag nog zoveel renoveren als je wil, een nieuw stadion wordt het niet. En laten we ook even terugdenken hoe faliekant de vorige renovatie is afgelopen. Volgens de architecten moet er ook absoluut niets veranderd worden aan de omliggende wegenstructuur. Die wegenstructuur die nu al oververzadigd is, en de bekerfinale onlangs nog meer dan een half uur uitstelde omdat alles in de soep draaide. Wat wordt dat bij tweewekelijkse weekendmatch, en regelmatig een midweekwedstrijd na de nu al zware avondspits?

Bovendien kan het hele project ook alleen maar doorgaan als een eersteklasser in het stadion zal spelen. Er wordt gesproken over een huurprijs van tussen de 5 en 10 miljoen euro, en in de omgeving van Brussel kan alleen RSC Anderlecht zo iets winstgevend maken. Club Brugge of Standard mogen zich ook altijd kandidaat stellen, maar we zien die ploegen nog niet meteen in Brussel komen spelen. Anderlecht is dus noodzakelijk, en uit het Astridpark was al meermaals te horen dat ze niet staan te springen om te verhuizen naar een stadion met piste. Anderlecht-manager Van Holsbeeck gaf aan enkel in het project te willen stappen als er geen piste komt, of er met (gigantisch dure) uitschuifbare tribunes wordt gewerkt. En die piste wordt uiteraard behouden in de plannen van Goedefroo.

Anderlecht is noodzakelijk

Als Anderlecht afhaakt, is er met andere woorden geen project. Of het nu om een renovatie of nieuwbouw gaat, dat maakt niet uit. Geen enkele privé-investeerder zal 110 miljoen euro willen investeren voor een renovatie, als er nadien enkel door de Rode Duivels zou gespeeld worden. Want die ene Memorial Ivo Van Damme per jaar, waar een groot deel van de toeschouwers met vrijkaarten zit, zal de zaak nu ook niet maken. En wie moet die 110 miljoen dan betalen? De belastingbetaler, die nu niets van de 250 à 300 miljoen moet betalen?

Brussels schepen van Sport Alain Courtois heeft al laten weten dat deze nieuwe studie niets uitmaakt. De renovatieplannen zijn dood en begraven. Het nieuwe stadion komt er. En maar goed ook. Kunnen we in dit land voor één keer eens groots denken in plaats van alle plannen keer op keer aan te vechten? En hopelijk kan dit stadion als een katalysator werken voor de stadiondossiers van andere ploegen, zodat we eindelijk niet meer de slechtste stadions van Europa hebben.

Meer
Lees meer...