Republikein vergelijkt hoorzitting van omstreden rechter Kavanaugh met lynchings van zwarten

Republikein vergelijkt hoorzitting van omstreden rechter Kavanaugh met lynchings van zwarten

In de rurale, Amerikaanse staat Arkansas is er een reclamespotje op de radio dat afro-Amerikanen aanzet op te stemmen op de republikein French Hill. In het clipje wordt beweerd dat “blanke democraten opnieuw zwarten gaan lynchen”. Daarmee wordt er verwezen naar het protest van de democraten tegen de aanstelling van de controversiële, republikeinse jurist Brett Kavanaugh als lid van het Amerikaans Hooggerechtshof.

De radioadvertentie werd betaald door een politiek actiecomité. De hoorzitting waaraan de republikeinse jurist Brett Kavanaugh voor zijn benoeming onderworpen werd op verdenking van misbruik werd vergeleken met het lynchen van afro-Amerikanen in de aanloop naar de afschaffing van de segregatie in de zuidelijke staten van de VS.

Polarisatie tussen blank en zwart

Hill en de republikeinen “weten dat het gevaarlijk is om het vermoeden van onschuld te veranderen in het vermoeden van schuld, vooral voor zwarte mannen”, zegt een vrouw in het spotje. “Als de democraten dat zonder bewijzen of bekentenis bij een rechter van het Hooggerechtshof kunnen doen, wat zal er dan gebeuren met onze mannen, vaders en zonen als blanke dames hen beschuldigen?”

Girl, blanke democraten zullen weer zwarten lynchen”, antwoordt een andere vrouw.

“We kunnen ons niet veroorloven dat blanke democraten ons terugbrengen naar de slechte oude tijd van raciale uitspraken, levenslange gevangenisstraffen en lynchings wanneer een blank meisje ‘verkrachting’ roept”, concludeert de advertentie.

Absurde vergelijking

In feite maakt French Hill met dit spotje misbruik van een donkere bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis. Zo was er in de Zuidelijke Verenigde Staten vanaf 1880 tot in 1965 een regime van kracht waarbij zwarte Amerikanen niet van dezelfde instellingen gebruik mochten maken als blanken en in de meeste gevallen zelfs niet mochten stemmen. In die periode vonden er ook veel lynchings plaats. De vergelijking met een hoorzitting voor een kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof is dus absurd.

French Hill neemt nu zelf afstand van het spotje.

Op Twitter kan het reclamespotje dan ook op veel tegenstand rekenen:

Gesponsorde artikelen