Rest van het paradijs moet er nu aan: Maria, nu zo sterk als Irma, raast over idyllische vakantie-eilandjes

Rest van het paradijs moet er nu aan: Maria, nu zo sterk als Irma, raast over idyllische vakantie-eilandjes

Orkaan Maria heeft aan kracht gewonnen en is opgeschaald naar een orkaan van de vijfde en hoogste categorie. Maria is daarmee bijna net zo krachtig als de orkaan Irma. Maria bereikte ondertussen het Caribische eiland Dominica. En de orkaan is op weg om een grote ramp te veroorzaken op een pak idyllische Caribische eilandjes, en vooral: Puerto Rico ligt pal in z’n pad.

Een categorie 5-orkaan levert gemiddelde windsnelheden van zo’n 215 kilometer per uur, met windstoten tot ruim boven driehonderd kilometer per uur.

Over de situatie op Dominica is nog maar weinig bekend. De premier van het eiland, Roosevelt Skerrit, liet wel weten dat het dak van zijn huis is gewaaid en dat zijn huis overstroomd is. Later meldde hij op sociale media dat hij in veiligheid was gebracht.

De storm bereikte Dominica omstreeks 3 uur onze tijd en zo’n negentig minuten later bewoog de kern van de orkaan zich over het eiland, een voormalige Britse kolonie met 72.000 inwoners.

Guadeloupe, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique en St. Lucia

Ook andere kleine eilanden liggen op de koers van Maria. De grootste impact wordt verwacht op de idyllische vakantie-eilandjes Guadeloupe, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique en St. Lucia.

Maria verplaatst zich met een snelheid van zo’n 15 kilometer per uur richting het noordwesten en zal in de loop van de ochtend dicht langs Saba en Sint-Eustatius trekken. Maar deze eilanden zullen vermoedelijk niet de volle laag krijgen. Het oog van de orkaan zal ten zuiden ervan passeren.

Het door orkaan Irma zwaar getroffen Sint-Maarten blijft nieuw leed hoogstwaarschijnlijk grotendeels bespaard, al kan het eiland wel flink veel regen verwachten.

Ai ai ai ai Puerto Rico

Daarna verplaatst de orkaan zich naar Puerto Rico, dat op woensdag waarschijnlijk direct zal worden getroffen door de kern van de storm. Als Maria op het huidige krachtsniveau blijft, wordt het de krachtigste storm die het eiland in de afgelopen 85 jaar heeft meegemaakt. Puerto Rico kan rekenen op een stormvloed die 2,7 meter hoger ligt dan normaal en regenval tot 64 centimeter.

Op Puert Rico viel door orkaan Irma vrijwel overal de stroom uit. Nog altijd zitten 70.000 bewoners zonder elektriciteit. De gouverneur van het eiland waarschuwt dat Maria weleens catastrofaal kan uitpakken doordat de infrastructuur toch al is verzwakt.

Gesponsorde artikelen