Restorestje moet de Vlaamse tegenhanger van de doggy bag worden

Consumentenorganisatie Test-Aankoop vond dat de Engelse naam doggy bag eigenlijk niet past in Vlaanderen. Daarom lanceerde het een enquête om tot een Nederlandstalige tegenhanger te komen. En vandaag werd die voorgesteld. De keuze blijkt op ‘restorestje’ te zijn gevallen.

We verspillen met z’n allen ongelooflijk veel voedsel. Thuis, maar ook op restaurant. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het dan de gewoonte om die overschotjes mee naar huis te vragen in een doggy bag, maar dat is in België echt niet ingeburgerd. Test-Aankoop vermoedt dat dat aan het woord doggy bag ligt.

Voor veel mensen is het niet evident om een doggy bag te vragen, zo schrijft Test-Aankoop op haar site. “Uit schaamte, uit angst om gierig te lijken, omdat het niet in alle restaurants mogelijk is … En de restjes waren bovendien zeker niet altijd voor de hond, dus een andere naam was welgekomen.”

Er brachten meer dan 6.000 mensen hun stem uit over de nieuwe naam voor de doggy bag. Uiteindelijk ging 28 procent dus voor restorestje. Aan Franstalige kant zal Test-Aankoop het woord rest-o-pack gaan promoten. Die namen zullen verspreid worden via stickers op de deur van een restaurant, om aan te geven dat je daar echt wel je restjes mee naar huis mag nemen. Stad Gent doet alvast mee, en zal 5.000 doosjes voor restjes verspreiden in de restaurants in de stad.

Meer
Lees meer...