Left Right
scrollTop top

Reus en kleine broer bezoeken Vlaanderen en leren Vlamingen digitaal lezen


Reus en kleine broer bezoeken Vlaanderen en leren Vlamingen digitaal lezen

Met de Boekenbeurs in het vooruitzicht staat heel Vlaanderen opnieuw in het teken van lezen. Van 29 oktober tot en met 25 november krijgt Vlaanderen daarom bezoek van een reus. Een geletterde reus deze keer, want hij brengt zijn tablet mee met daarop de vijftien grootste verborgen literaire schatten uit de Nederlandstalige lectuur. De hele maand november zal de lezende reus op het dak van Interparking op de Antwerpse Eiermarkt vijftien verborgen parels verslinden. 

Om zijn leeservaring te delen met voorbijgangers hebben Bibnet en LOCUS, het steunpunt voor bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra en lokaal cultuurbeleid in Vlaanderen, een nieuwe app ontwikkeld. Iedere voorbijganger kan hierdoor de vijftien e-boeken die de reus leest, gratis downloaden.

De vijftien e-boeken die de reus in november zal verslinden, zijn het resultaat van een publieke stemming. Meer dan 600 bibcollega’s stelden hiervoor een top 25 samen. Uit deze top 25 konden de grootste boekenwurmen afgelopen maand een stem uitbrengen via de website verborgenparels.be. Dit heeft zich uiteindelijk vertaald naar de vijftijn mooiste verborgen parels uit de bib; ideaal voor iedereen die een passie heeft voor lezen en graag een nieuw meesterwerk (her)ontdekt.

De lectuurfans die in november niet tot in Antwerpen geraken om de reus een bezoekje te brengen, hoeven niet teleurgesteld te zijn. De kleinere lezende broer van de reus trekt in november al reizend door Vlaanderen en zal te vinden zijn op de Boekenbeurs en in de stations van Gent-Sint-Pieters, Brussel-Zuid en Leuven. Kleine broer heeft zijn tablet uiteraard ook meegebracht en deelt evengraag de vijftien verborgen parels gratis uit aan lezend Vlaanderen. De ‘verborgen parels’ app blijft toegankelijk tot 20 januari 2016 en kan gratis gedownload worden via verborgenparels.be.

De vijftien verborgen parels zijn:

Contrapunt – Anna Enquist

De buitenkant van meneer Jules – Diane Broeckhoven

De overgave – Arthur Japin

De pruimelaarstraat – Louis Van Dievel

De stiefmoeder – Renate Dorrestein

Eén mens is genoeg – Els Beerten

Hard hart – Ish Ait Hamou

Het huis van de moskee – Kader Abdolah

Iris was haar naam – Toni Coppers

Joe Speedboot – Tommy Wieringa

Over het kanaal – Annelies Beck

Problemski Hotel – Dimitri Verhulst

Suikerspin – Erik Vlaminck

Wit is altijd schoon – Leo Pleysier

Woesten – Kris Van Steenberge

Locaties

De lezende reus zit van 29/10 tot en met 25/11 op het dak van de Interparking Meir 33/35 op de Antwerpse Eiermarkt. Zijn kleine broer zal al lezend tussenstops maken doorheen Vlaanderen:

Locatie 1: Boekenbeurs Antwerpen, 10 en 11 november

Locatie 2: station Gent-Sint-Pieters, 16 november – 22 november

Locatie 3: station Leuven, 23 november – 29 november

Locatie 4: station Brussel-Zuid, 30 november – 6 december

Het project gaat uit van LOCUS en Bibnet die hun krachten bundelen om in opdracht van de Vlaamse Overheid de digitale kansen van het lokaal cultuurbeleid te verhogen en te versterken. Daartoe moedigt de organisatie, samen met bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra, dit innovatieve project aan om een antwoord te bieden op de snel veranderende, digitale samenleving.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz: “Ik ondersteun deze campagne van de verborgen parels maar al te graag. Ze combineert aandacht voor de digitale ontwikkeling van de bib met leesplezier en een stuk immaterieel erfgoed dat net in de prijzen is gevallen, een reus. Bovendien is mijn verborgen parel, Woesten van Kris Van Steenberge, bij de geselecteerden.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…