Rexit is coming: Trump gaat nu ook zijn minister van Buitenlandse Zaken buiten smijten

Rexit is coming: Trump gaat nu ook zijn minister van Buitenlandse Zaken buiten smijten

Het Witte Huis heeft een plan voor om minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson af te zetten en loyalisten van president Trump te installeren op twee topfuncties. 

De nieuwe “seismische personeelswijziging” werd gisteren voor het eerst gelekt naar de New York Times en is door twee werknemers van Het Witte Huis aan de Washington Post ondertussen.

Trump is van plan Tillerson binnen enkele weken te vervangen door CIA-directeur Mike Pompeo. Het is onduidelijk of Tillerson zelf bereid is op te stappen, maar het lijkt erop dat het Witte Huis het plan bewust heeft laten lekken om een signaal te geven aan Tillerson.

Het is geen geheim dat het niet botert tussen Tillerson en Trump. Tillerson is vaak gefrustreerd over de onkunde van de president en noemde hem afgelopen zomer nog een “idioot”. (Lees: We weten nu waarom zijn minister van Buitenlandse Zaken Trump een “achterlijke idioot” noemde)

Trump op zijn beurt ondermijnde geregeld zijn minister van Buitenlandse Zaken openlijk. Een berucht moment was twee maanden geleden toen de spanningen opliepen tussen Amerika en Noord-Korea. Tillerson liet weten dat hij nog altijd op zoek was naar een diplomatieke oplossing. Trump reageerde prompt op Twitter en zei dat het verspilde moeite was. (Lees: Trump zet nu ook openlijk zijn minister van Buitenlandse Zaken te kakken).

Pompeo en Cotton

Als Tillerson opstapt, laat hij een totaal gedemotiveerd ministerie achter. De president hecht weinig waarde aan diplomatie en is van plan het budget van Buitenlandse Zaken met eenderde te saneren.

Een aantal topdiplomaten is al uit onvrede opgestapt en tal van belangrijke functies zijn nog steeds niet vervuld. De relatie tussen Tillerson en zijn personeel was bijzonder kil en het ministerie kwam vaak stuurloos over.

Trump is van plan om CIA-directeur Mike Pompeo op de plaats van Tillerson te zetten. De Republikeinse senator Tom Cotton (uit Arkansas) zou dan aan het hoofd van de CIA komen te staan. Cotton is bijzonder omstreden: hij is een voorstander van water boarding bijvoorbeeld, dat hij niet als martelen beschouwt. Hij heeft ook al verschillende keren zich uitgesproken tegen een vrije pers en liet al eens horen dat Iran bombarderen “de beste garantie is om hun nucleaire programma te ontmantelen”.

De You’re fired!-president

Met het vertrek van Tillerson zou Trump opnieuw een prominent lid van de regering verliezen. Het is tekenend voor het chaotische en tumultueuze eerste jaar van Trump, waarin tal van kabinetsleden het veld ruimden.

De president zat nog niet in het Witte Huis of zijn beoogde directeur communicatie Jason Miller stapte op 25 december 2016 op na onthullingen over een affaire.

Op 31 januari ontsloeg Trump de waarnemend minister van Justitie, nadat ze weigerde het inreisverbod uit te voeren.

Trump ontsloeg op 13 februari zijn Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Flynn had gelogen over zijn contacten met de Russen.

De president ontsloeg op 9 mei FBI-directeur Comey. Zijn ontslag leidt uiteindelijk tot de aanstelling van een speciale aanklager in het Ruslandonderzoek.

Op 27 juni stapte Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer op uit protest tegen de aanstelling van de flamboyante Anthony Scaramucci als directeur communicatie.

Na een slopende loopgravenoorlog in het Witte Huis ruimde chef-staf Reince Priebus op 28 juli het veld. Minister Kelly van Binnenlandse Veiligheid volgde hem op.

Niet lang daarna vloog Scaramucci buiten. Na een turbulente week waarin hij de oorlog verklaarde aan adviseur Steve Bannon en Reince Priebus werkte Kelly hem op 31 juli de deur uit.

Kelly maakte ook korte metten met Trumps consigliere Steve Bannon die op 18 augustus werd ontslagen.

Een week later, op 25 augustus, volgde ook Witte Huis-adviseur Sebastian Gorka.

Op 29 september stapte minister Price van Gezondheidszorg op, nadat Politico onthulde hoe de minister dure chartervluchten huurde op kosten van de belastingbetaler.

Gesponsorde artikelen