Riep de chauffeur “Allah Akbar”? Dit zijn de geruchten en berichten over Nice die je niet mag geloven

Riep de chauffeur “Allah Akbar”? Dit zijn de geruchten en berichten over Nice die je niet mag geloven

Zoals altijd na een aanslag doen er ook veel berichten de ronde die helemaal niet kloppen. Na de aanslag in Nice werd bijvoorbeeld geopperd dat de chauffeur van de vrachtwagen “Allah Akbar” zou geroepen hebben, maar geen enkele officiële bron heeft dat tot hiertoe bevestigd. De Franstalige versie van BuzzFeed verzamelde alle berichten die je niet zomaar voor waar mag aannemen.

1. Er is nooit een gijzeling geweest na de aanslag in Nice

Verschillende tweets hadden het kort na de aanslag over een gijzeling in een restaurant dat Buffalo Grill heet, en in de hotels Negresco en Le Méridien. De Franse minister van Binnenlandse Zaken ontkent dat daar iets aan de hand is geweest.

2. Heeft de dader echt “Allah Akbar” geroepen?

Het is een boodschap die bijna altijd na een aanslag opduikt: de dader heeft “Allah Akbar” geroepen. Maar is dat wel zo in Nice? Er is geen enkele officiële bevestiging dat de chauffeur van de vrachtwagen deze woorden tijdens de aanslag heeft uitgesproken.

3. Deze man is na iedere aanslag vermist, dus dat klopt niet

Foto’s van deze man duiken na bijna iedere aanslag op. Hij was zogezegd vermist na de crash van het toestel van EgyptAir, en ook na de aanslag op de luchthaven van Istanboel dook hij op. Het gaat om flauwe grappenmakers die de media willen misleiden.

4. En deze man heeft niks met de aanslag te maken

Veerender Jubbal is een Canadese journalist van wie een foto al de ronde deed na de aanslagen in Parijs in november.

5. De brand aan de Eiffeltoren was geen aanslag

Kort na de aanslag in Nice deden ook beelden de ronde van een brand aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs. Maar die had niets te maken met de situatie in de Zuid-Franse stad en was geen aanslag. Er stond een vrachtwagen in brand na een ongeval, maar het vuur is snel geblust, laat de politie weten.

6. IS heeft de aanslag niet opgeëist

Al gisterenavond deden veel berichten op de sociale media de ronde die stelden dat IS achter de aanslag zou zitten. Tot op heden heeft IS de aanslag echter nog niet opgeëist. Voorlopig lijkt het om een eenmansactie te gaan, dus we moeten voorzichtig zijn.

Gesponsorde artikelen