Rijke investeerders willen een variant op Champions League voetbal oprichten voor 20 miljard euro

Rijke investeerders willen een variant op Champions League voetbal oprichten voor 20 miljard euro

20 miljard euro, dat is het bedrag dat een groep investeerders uit verschillende landen over hebben om een nieuwe versie van Champions League voetbal op te richten. De nieuwe competitie moet er komen omdat de Champions League nu vooral een Europese competitie is. Het moet een wereldbeker voor clubs worden waarin 24 landen zouden worden vertegenwoordigd.

Een groep rijke investeerders uit Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, China, de VS en Japan wil 20 miljard euro geven om een nieuwe variant van Champions League voetbal op te richten. Vorige maand maakten ze een offerte over aan FIFA voorzitter Gianni Infantino. Hij heeft de andere directieleden van FIFA ingelicht over het aanbod, maar wie de investeerders zijn is niet geweten.

Weinig details

Aan de nieuwe Champions League gaan 24 clubs deelnemen en dat zou elke 4 jaar georganiseerd worden. De nieuwe wereldbeker met de nationale teams zou om de 2 jaar moeten plaatsvinden. Bij het nieuwe voorstel zou FIFA 51 procent van de aandelen in handen krijgen en de investeerders garanderen een minimum omzet van 20 miljard dollar.

Er zijn nog maar weinig details bekend over wie de investeerders zijn, maar ze willen deze nieuwe competities al vanaf 2021 organiseren. De Financial Times schrijft dat de Japanse Softbank er deel van uitmaakt. Deze instelling is vooral bekend vanwege zijn durfkapitaalfonds Vision Fund, waarin 100 miljard dollar zit.

Waarom nu?

Het is de bedoeling om de competitie tot buiten Europa uit te breiden. De belangrijkste reden daarvoor is dat de huidige competitie zich vooral in Europa afspeelt en voetbal wereldwijd groter wordt en ondertussen 3 miljard fans heeft.

“De vraag die daarbij naar boven komt is niet of er zo’n wereldwijde competitie van clubs moet georganiseerd worden, maar waarom dat tot nu nog niet is gebeurd,” zei Infantino op de jaarlijkse conferentie van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie Conmebol.

epa

Gesponsorde artikelen