Rijkste Belg Albert Frère zou Belgische staat welgeteld 8 dagen lang in leven kunnen houden

Rijkste Belg Albert Frère zou Belgische staat welgeteld 8 dagen lang in leven kunnen houden

Het persagentschap Bloomberg stelde de Robin Hood Index op. Die bepaalt hoe lang de overheid van een land kan overleven indien de rijkste persoon van dat land voor de kosten ervan zou moeten opdraaien omdat die overheid failliet is? Een wat hypothetische vraag, maar toch …

De rijkste inwoners van 49 landen met verschillende politieke regimes werden geanalyseerd en er werd een lijst opgesteld met daarin de rijkste inwoner van elk land. Er werd gekeken hoeveel geld die persoon netto bezat op 31 december 2017, slechts in vier landen gaat het om een vrouw, daarvoor werd de Bloomberg Billionaires Index als basis genomen.

Het bedrag dat die persoon op de laatste dag van 2017 had,werd dan gedeeld door het geld dat dagelijks nodig is om de overheid in het land draaiende te houden. Die laatste som werd berekend aan de hand van gegevens van het IMF. Cyprus is het beste af, want de overheid zou er 441 dagen overleven op de 10 miljard dollar die zijn scheepvaartmagnaat John Fredriksen bezit.

Landen zoals Japan, Polen, de Verenigde Staten en China zouden niet lang kunnen terugvallen op het kapitaal van de rijkste inwoner. In China zou het fortuin van Jack Ma – de 16de rijkste persoon ter wereld – volstaan om de Chinese overheid exact 4 dagen boven water te houden.

Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld, zou de Amerikaanse overheid 5 dagen kunnen ondersteunen, even lang als Hugh Grosvenor het Verenigd Koninkrijk en Dieter Schwarz zijn Duitsland.

Belgische overheid kost 615 miljoen euro per dag

België zou dan weer 8 dagen overleven als het fortuin van staalmagnaat Albert Frère zou worden aangesproken. Dat fortuin werd eind 2017 op 5 miljard euro geschat, terwijl de dagelijkse kostprijs van onze overheid 615 miljoen euro bedraagt.

Onze buurlanden Frankrijk en Nederland zijn iets meer relax. De fortuinen van respectievelijk Bernard Arnault (Groupe LVMH) en Charlene De Carvalho-Heineken van de gelijknamige brouwerijgroep zouden volstaan om de loakel overheid ruim 15 dagen langer te laten functioneren.

Gesponsorde artikelen