Rik Van de Walle is opnieuw kandidaat in nieuwe rectorverkiezing UGent: maximaal drie stemrondes

Rik Van de Walle is opnieuw kandidaat in nieuwe rectorverkiezing UGent: maximaal drie stemrondes

Omdat de Universiteit Gent nog steeds geen nieuwe rector heeft, worden er in september nieuwe rectorsverkiezingen georganiseerd. Rik Van de Walle, die in de vorige rondes geen enkele keer de vereiste tweederdemeerderheid kon halen, is opnieuw kandidaat. Van het compromisplan om extra vicerectoren aan te stellen, moeten hij en zijn vicerectorkandidate Mieke van Herreweghe nog steeds niets weten.

De Universiteit Gent heeft nog steeds geen nieuwe rector. In september gaan de nieuwe verkiezingsronden van start. Dat meldt dagblad De Morgen. Er kon in de vorige rondes geen enkele kandidaat de vereiste tweederdemeerderheid halen. Rik Van de Walle, de kandidaat die uiteindelijk als laatste overbleef maar niet verkozen werd, heeft alvast beslist opnieuw deel te nemen. Toch slaagde hij er keer op keer in om meer dan de helft van de kiezers achter zich te scharen. Zijn vicerectorkandidate blijft Mieke van Herreweghe. “We blijven kandidaat om onze universiteit de komende vier jaar te leiden”, schrijven ze op Facebook. “Tijdens de vorige stemrondes behaalden we 58.0% tot 60.5% van de stemmen, met telkens een ruime meerderheid in elk van de geledingen. We konden op brede steun rekenen.”

Geen extra vicerectoren

Voor de volgende verkiezingsrondes in september zal een nieuw kiesreglement gelden: er zullen maximaal drie stemrondes mogelijk zijn. De raad van bestuur van de UGent wil namelijk dat de verkozen rector en vicerector bij het begin van het volgende academiejaar meteen aan de slag kunnen.

Van de Walle en Van Herreweghe moeten niets weten van het compromisplan om extra vicerectoren aan te stellen. “Tijdens de verkiezingscyclus die in juni werd georganiseerd bleek dat er geen draagvlak is voor de concrete voorstellen die we formuleerden in verband met de aanstelling van extra vicerectoren”, zegt Van de Walle. “Omdat we steeds zijn gegaan voor leiderschap dat gestoeld is op inspraak en omdat het gebrek aan draagvlak duidelijk was, staan we niet langer achter deze specifieke voorstellen.”

Gesponsorde artikelen