Rik Van De Walle krijgt dan toch concurrentie in nieuwe stemcyclus rectorverkiezingen UGent, deze professoren dagen hem uit

Rik Van De Walle krijgt dan toch concurrentie in nieuwe stemcyclus rectorverkiezingen UGent, deze professoren dagen hem uit

Het kandidatenduo professor Rik Van De Walle en professor Mieke Van Herreweghe hebben concurrentie gekregen in de rectorverkiezingen aan de Universiteit Gent. Zo stellen professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets zich kandidaat om rector en vicerector te worden.

Aan de Gentse universiteit begint vandaag een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen. Dat meldt persbureau Belga. In juni kwam er na zeven rondes geen winnaar uit de bus. Hoewel Van De Walle en Van Herreweghe uiteindelijk geen tegenkandidaten meer hadden, wisten ze de vereiste tweederdemeerderheid (66,66 procent) aan stemmen niet bij elkaar te sprokkelen.

Toch stellen Van De Walle en Van Herreweghe zich voor de derde keer kandidaat. De nieuwe kandidate Karin Raeymaeckers is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Haar kandidaat-vicerector Patrick De Baets is verbonden aan de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. “We zijn geschokt door de imagoschade die de universiteit heeft opgelopen in de afgelopen periode”, laat Raeymaeckers weten. “We willen de kiezer een alternatief bieden zodat een positieve keuze mogelijk wordt.” Het verkiezingsprogramma van Raeymaeckers: meer inspraak van de basis, een goede integratie met het UZ Gent en meer samenwerking met de stad Gent.

Tegen het voorstel van meerdere vicerectoren

Van de Walle en Mieke Van Herreweghe kwamen in mei met het idee op de proppen om meerdere vicerectoren te benoemen aan de universiteit. De nieuwe kandidaten Raeymaeckers en De Baets kunnen zich daar niet in vinden. “Je kan zoiets niet klakkeloos overnemen van andere universiteiten en op korte tijd kortsluiten”, zegt Raeymaeckers. “We willen wel beter overleg tussen de verschillende organen en investeren in onderlinge communicatie. Voorstellen voor beleid moeten ook niet altijd komen van mensen die zitjes bekleden in de overlegorganen. Te weinig mensen krijgen de kans om mee te denken en input te geven.”

Maximaal drie stemrondes

Professoren van de UGent kunnen zich vanaf vandaag officieel kandidaat stellen in de derde cyclus van de rectorverkiezingen. Het is nog niet geweten of het kandidatenduo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, dat het in de eerste cyclus opnam tegen Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, zich nu opnieuw kandidaat zal stellen.

Op 18 september begint de verkiezingscyclus van drie stemrondes. Welke meerderheid noodzakelijk is om te winnen, zal afhangen van de stemronde en het aantal kandidaten. Met meer dan twee kandidatenduo’s moet er in de eerste stemronde tweederdemeerderheid behaald worden. Enkel de twee duo’s met de meeste stemmen gaan naar de tweede stemronde. In de de tweede stemronde is opnieuw een gewogen tweederdemeerderheid van kracht. Vanaf de derde stemronde wordt dat een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid.

Gesponsorde artikelen