Brits premier Sunak maakt bocht in klimaatbeleid: “Een politieke gok”

Rishi Sunak, de premier van het Verenigd Koninkrijk, herziet zijn klimaatbeleid. Hij stelt nu een aantal maatregelen uit. Volgens VK-kenner Harry De Paepe is dit een politieke beslissing. Hij geeft duiding in een interview met Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Harry De Paepe:


Waarom is dit belangrijk?

Het Verenigd Koninkrijk wil naar een klimaatneutrale maatschappij, maar weet niet goed hoe. De conservatieve regering keurde eerder een klimaatplan goed, wat Sunak nu afzwakt. Veel Londenaren vinden de bijkomende maatregelen van de linkse burgemeester van hun stad, Sadiq Khan, te ver gaan.
  • “Sunak hield een belangrijke toespraak waarbij hij een koerswijziging aankondigde rond de doelstellingen om naar een klimaatneutrale maatschappij te gaan. Hij stelt bijvoorbeeld het verkoopverbod op benzine- en dieselauto’s met vijf jaar uit, naar 2035 in plaats van 2030.”
  • “Dat botst nu op verzet. Heel wat autoproducenten zijn volop aan het investeren in nieuwe wagens en nu blijkt het voor niets te zijn geweest. Ook binnen Sunaks eigen partij is er verzet, want je hebt heel wat conservatieve partijleden die zeggen dat ze het op zich wel eens waren met die doelstellingen. Sunak gaat in tegen het eigen beleid.”
  • “In Londen is er volop een discussie aan de gang”, haalt De Paepe aan. “De Londenaren moeten naar zuivere lucht streven. De bevolking heeft zich tegen dat beleid verzet. Sunak gokt nu, als politicus, dat hij hiermee kan scoren bij de gewone bevolking. Want wie betaalt dat beleid: de gewone man in de straat.”

Sunak en de peilingen

  • “In de nationale peilingen staan de conservatieven ver achter op Labour. Dit is een politieke gok van Sunak om opnieuw te kunnen stijgen in de peilingen, om kans te kunnen maken om toch premier te kunnen blijven van het Verenigd Koninkrijk.”
  • “Er is al een peiling die aantoont dat heel wat Britten het niet met de premier eens zijn. Andere experten zeggen dat de armere bevolking van het Verenigd Koninkrijk dit zal verwelkomen en dat daar nieuwe kiezers te halen zijn. Als Sunak stijgt in de peilingen, dan kan je er wellicht van op aan dat de verkiezingen in de lente van 2024 zullen plaatsvinden”, besluit De Paepe.

(evb)

Meer
Lees meer...