Risico op een massale uitbraak van ebola nu veranderd naar “zeer hoog”

Risico op een massale uitbraak van ebola nu veranderd naar “zeer hoog”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt nu dat het risico op een massale uitbraak van ebola in Congo “zeer hoog” is. Eerder was het risico al veranderd naar “groot”, maar de besmettelijke ziekte heeft nu ook de grote stad Mbandaka bereikt, waar belangrijke snelwegen en rivieren passeren én een vliegveld is met belangrijke nationale verbindingen. 

In de havenstad wonen 1,2 miljoen mensen en bij zeker een van hen is de dodelijke ziekte aangetroffen. Daardoor stijgt het risico op verdere verspreiding van het dodelijke virus. Een uitbraak van ebola is in stedelijk gebied veel lastiger te bestrijden dan daarbuiten. Toch benadrukte WHO-topman Ghebreyesus dat “we betere hulpmiddelen hebben dan ooit om ebola te bestrijden.”

Gisteren zei de WHO al dat de situatie in Congo zorgwekkend is. Ongeveer dertig experts van de WHO zijn in Mbandaka om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan. Ze werken nauw samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie hebben nu zeker 44 mensen in Congo ebola. Ongeveer 500 Congolezen worden in de gaten gehouden, omdat ze mogelijk contact met ebolapatiënten hebben gehad.

Vaccin

Het nieuwste wapen in de strijd tegen het virus is een experimenteel vaccin van farmaceut Merck. Dit kan wel voorkomen dat iemand ebola krijgt, maar iemand die ebola heeft niet genezen. De inenting zit nog in de proeffase, maar is tijdens de grote ebola-uitbraak in West-Afrika van 2014 succesvol getest. Inmiddels is de eerste lading vaccins aangekomen in de hoofdstad Kinshasa.

De volgende stap is ringvaccinatie waarbij mensen die in direct contact stonden met ebola-patiënten, of die vermoedelijk besmet zijn, een inenting krijgen. Ook de mensen in hun directe omgeving krijgen het vaccin.

Doemscenario

Op die manier zal geprobeerd worden het virus in te dammen. De WHO zou een doemscenario hebben voorbereid waarbij ebola een Congolese stad zou treffen. Experts hadden vooraf in kaart gebracht waar dat het meest waarschijnlijk zou gebeuren.

Bij de laatste, massale uitbraak in West-Afrika kwamen in twee jaar tijd ruim 11.300 mensen om het leven. Ebola is een zeldzaam virus en wordt overgedragen via lichaamsvloeistof. Het leidt tot dodelijke inwendige bloedingen. Die vorige epidemie is uiteindelijk onder controle gekregen zonder grootschalige inzet van een vaccin. Strikte hygiëne, de patiënten isoleren en zo goed mogelijk verzorgen waren toen de belangrijkste zetten.

Bij een besmetting met ebola krijgen patiënten hemorragische koorts, die met bloedingen gepaard gaat. Ze kunnen anderen besmetten via direct contact met bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet.

Ebola wordt waarschijnlijk over grote afstanden verspreid door vleermuizen. Zij brengen het virus over op apen, waarmee ze bomen delen. Mensen raken vaak besmet door het eten van besmet vlees.

Gesponsorde artikelen