Robots moeten bingewatchen om menselijk gedrag aan te leren

Robots moeten bingewatchen om menselijk gedrag aan te leren

Internetgigant Google is bezig met het trainen van robots. Die moeten menselijk gedrag aanleren en een van de dingen die ze daarvoor moeten doen is video’s bekijken. Véél video’s bekijken.  

Google wil met het experiment ervoor zorgen dat robots ook sociale alertheid aanleren, zo schrijft Express. Daardoor zouden robots in staat moeten zijn om mensen te assisteren, zoals bijvoorbeeld met het oprapen van een gevallen voorwerp of het meehelpen in het huishouden. Zo’n robots zouden heel praktisch zijn voor de ondersteuning van mindervalide personen.

Helaas mogen de robots geen Netflix kijken en series bingewatchen. Wel moeten ze gigantische hoeveelheden videoclips van drie seconden bekijken. Die clips werden geselecteerd uit tv-programma’s van over de hele wereld.

De databank Ava (Atomic Visual Actions) bevat 80 verschillende acties zoals ‘wandelen’, ‘schoppen’ en ‘slaan’ en worden in de clips uitgevoerd door mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten. Om de clips te selecteren voor het project, keken onderzoekers naar maar liefst 57.000 filmfragmenten.

Door het project, zouden de robots erin moeten slagen om verschillende acties en gedragspatronen te identificeren én daarop te anticiperen. De ontwikkelaars van het project benadrukken dat de identificatie van menselijke acties nog steeds een enorm grote uitdaging is voor robots, omdat menselijke actie niet in één definitie kan worden gegoten.

Gesponsorde artikelen