Robots zullen niet alle jobs overnemen, maar wat overblijft zal weinig interessant en slecht betaald zijn

Robots zullen niet alle jobs overnemen, maar wat overblijft zal weinig interessant en slecht betaald zijn

De OESO ziet slechts 10% van alle jobs door automatisering volledig verdwijnen – een pak minder dan eerdere voorspellingen. Toch is er weinig reden tot vreugde. Naast die 10% jobs die volledig zullen verdwijnen, zal 28% van de huidige jobs in die mate worden getransformeerd dat ze het aanleren van totaal nieuwe vaardigheden zullen vergen.

Twee economen van de universiteit van Oxford hebben 4 jaar geleden een studie uitgevoerd die toont dat 47% van alle jobs door automatisering zal verdwijnen. Nu blijkt uit een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat 10% van alle jobs verdwijnt. Mensen met de minst automatiseerbare jobs zijn meer bereid nieuwe vaardigheden aan te leren. Mensen die hun job dreigen te verliezen, zijn minder bereid tot leren.

Vrees voor werkloosheid door de vernieuwende technologie, bijvoorbeeld robots die onze jobs overnemen, is niet nodig, zegt het rapport. Een verdere polarisering van de arbeidsmarkt is zorgwekkender, omdat de kloof tussen twee soorten jobs groter wordt: interessante, goedbetaalde jobs en oninteressante, slecht betaalde jobs. Hoe het nu verder gaat, valt nog af te wachten.

Getty Images

Gesponsorde artikelen