Rocker Tom Petty sterft na 40 jaar carrière, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van een hartaanval

Rocker Tom Petty sterft na 40 jaar carrière, hoogstwaarschijnlijk aan de gevolgen van een hartaanval

Magere Hein is weer eens op de koffie gekomen en deze keer hebben we Tom Petty (66) moeten afgeven. Hij ging dit jaar nog op tournee met zijn Heartbreakers om hun veertigjarig bestaan te vieren, maar nu is hij dus jammerlijk uitgezongen. De zanger is in een ziekenhuis in Malibu overleden nadat hij bewusteloos in zijn huis was gevonden.

In het ziekenhuis werd hij nog aan de machines gelegd, maar omdat er geen hersenactiviteit meer werd waargenomen werden die uitgeschakeld. Een autopsie zal meer duidelijkheid moeten bieden, maar momenteel lijkt een hartstilstand de meest voor de hand liggende doodsoorzaak.

Alles begon bij The Beatles

Tom Petty wilde zoals zowat iedere jongeman van zijn leeftijd muzikant worden nadat hij The Beatles had gezien bij de legendarische Ed Sullivan Show. Op zijn vijftiende richtte hij zijn eerste studentikoze groepje op. Hij ging op zijn zeventiende van school en de band Mudcrutch, waarin ook twee van de latere Heartbreakers zaten, werd een regionaal succes in Florida en omstreken. In 2008 kwam die band voor de lol trouwens weer even bij elkaar (letterlijk even: een paar dagen) om een plaat op te nemen. In 2016 deden ze hetzelfde.

Begin jaren zeventig valt die band uit elkaar en begint Tom Petty – diplomaloos – aan een muzikale omzwerving. Enkele jaren later sluit hij zich aan bij het groepje The Heartbreakers dat al snel herdoopt wordt tot Tom Petty & The Heartbreakers. In 1976 brengt die groep hun titelloze debuut uit. De platenfirma weet niet goed wat ze met de groep aan moet – het is geen new wave en het is geen punk – en ze besluiten de band te promoten onder het nietszeggend label ‘powerpop.’ De plaat wordt geen succes in de Verenigde Staten, maar slaat wel enigszins in Groot-Brittannië.

Leuk in het oor gelegen hitjes

Het was het begin van een carrière die lang zou duren en over pieken en dalen zou gaan. Hij maakte 15 albums, 12 met Heartbreakers en drie zonder, waarvan de meest recente in 2014 verscheen. Hij is nooit de grote vernieuwer van de muziek geweest, maar doorheen de jaren heeft hij wel enkele leuk in het oor gelegen hitjes geschreven. De allerbekendste zijn: Learning To Fly, I Won’t Back Down, Refugee en Free Fallin’.

George Harrison en zijn vrienden

En laten we ook niet vergeten dat Tom Petty ook één van de leden was van de legendarische Traveling Wilburys. Die band bestond uit Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison, Jeff Lynne van ELO en dus ook Tom Petty. Nu ook hij er niet meer is, is dus nu officieel de meerderheid van de bandleden overleden. Het verhaal van Traveling Wilburys werd een groot succes. De samenwerking ontstond op initiatief van ex-Beatle George Harrison die zijn vrienden had samengeroepen om aan een b-kantje te werken. Bob Dylan had zijn gitaar bij Tom Petty thuis laten liggen, had die nodig en ging ze dus halen. En zo werd, door stom toeval, ook Tom Petty een Traveling Wilbury.

Getty Images

Het b-kantje in kwestie waar de vijf aan werkten zou Handle With Care geworden zijn, ware het niet dat ze dat bij Warner te goed vonden om daar weg te stoppen en het legendarische vijftal vroeg om dan ineens maar een hele plaat bij elkaar te schrijven. Dat deden ze dan ook maar, op welgeteld tien dagen. De Traveling Wilburys namen hun album op in mei 1988 en werden ontbonden in december na de dood van Roy Orbison. De vier overige leden namen in 1990 nog een tweede album op, maar dat werd geen succes.

Tom Petty en Sam Smith

Recent kwam Tom Petty nog in het nieuws omdat hij en Jeff Lynne hadden opgemerkt dat Sam Smith zijn Stay With Me wel heel erg op hun gezamenlijk geschreven I Won’t Back Down leek. Toeval, zeiden de vertegenwoordigers van Sam Smith, maar tegelijkertijd werd er wel snel een regeling getroffen. Petty en Lynne werden toegevoegd als medeauteurs van het nummer en ontvingen 12,5% van de royalties van de hit van Sam Smith.

Tom Petty was geen muzikale grootheid die de loop der popmuziek of rockmuziek sterk heeft kunnen (of willen) beïnvloeden. Wel was hij iemand die van invloed was door gewoon 40 jaar lang aanwezig te zijn. Tom Petty is weer een naam die we kunnen toevoegen aan de lijst der overleden uit een muzikaal interessant tijdperk terwijl het lijstje der overlevenden steeds korter wordt.

Gesponsorde artikelen