Rode frustratie over ‘groen fake news’: bij sp.a denken ze te weten wie die foute info over Jinnih Beels verspreidde

Rode frustratie over ‘groen fake news’: bij sp.a denken ze te weten wie die foute info over Jinnih Beels verspreidde

De voormalige kartelparters hielden elk hun nieuwjaarsreceptie dit weekend. Aan de oppervlakte blijven beiden hoffelijk: er worden geen stampen uitgedeeld. Maar beide kampen zijn opgelucht: blij om van de andere verlost te zijn. En ook wel al beginnende irritatie. Bij de socialisten zien ze in het foute nieuws als zou Jinnih Beels bij de socialistische mutualiteiten aan de slag gegaan zijn de eerste beschadigingsoperatie van het nieuwe kopstuk. “Dat kwam van Groen.”

“Tuurlijk kwam dat gerucht van de groenen, wie heeft het anders gelanceerd? Dat is overduidelijk.” Zondag, op de nieuwjaarsreceptie van sp.a is het voelbaar: de socialisten zijn, van basis tot de top, totaal niet opgezet met de manier waarop de keuze van Jinnih Beels voor sp.a werd uitgelegd. Want dat zou deels een zakelijke afweging geweest zijn: Beels stond op de payroll bij de socialisten, zo circuleerde plots.

Vorige week donderdag al verscheen dat bericht in De Standaard. “De sp.a heeft gemaakt dat ze na haar vertrek bij de Mechelse politie aan de slag kon bij de ­Socialistische Mutualiteiten”, zo schreef de krant stellig. Het was een uitleg die moest verklaren waarom Beels wellicht zou kiezen voor de sp.a. Opvallend nieuws, dat zeker in het rechtse kamp met veel aandacht gelezen werd. Meteen volgden er giftige reacties.

Had Beels dan economische motieven? Bij sp.a zet dat kwaad bloed

Maar het bleek compleet foute info te zijn. “Beels heeft nooit voor die mutualiteiten gewerkt, dat klopt totaal niet”, zo klinkt het bij de sp.a. Met andere woorden: Beels koos helemaal niet met economische motieven voor de socialisten, maar ideologisch. Een belangrijk verschil natuurlijk.

Zelf reageerde ze op VTM daarover: “Die uitspraken kwetsen me. Dit bekladt toch mijn reputatie. Ik heb bewust gekozen om in de politiek te stappen en een goede job bij de politie achter me te laten. Ik heb dat niet gedaan voor een postje, maar omdat ik wil bijdragen aan een dynamisch Antwerpen.”

De sp.a trok zich stevig op aan de keuze van Beels de afgelopen dagen. Het uiteenvallen van het kartel Samen en de commotie rond Tom Meeuws zette de sp.a voor moeilijke momenten: plots moest de partij weer op eigen kracht verder. Maar dat Beels, de onafhankelijke kandidate in Antwerpen die erg goed scoorde in de media, uiteindelijk toch voor de sp.a koos, gaf wind in de zeilen.

Bovendien sluit het perfect aan bij het ‘nieuw socialisme’ dat voorzitter John Crombez dit weekend lanceerde. Nieuwe gezichten passen daar perfect bij, al was Beels wel niet op de receptie. “De Zevende Dag en ATV gaan voor, daar bereiken we een iets groter publiek dan hier in Bredene”, zo klinkt het over het nieuwe Antwerpse kopstuk.

Maar ondertussen zijn veel socialisten de beschadigingsoperatie rond Beels niet vergeten. Op Twitter gaf Freya Van den Bossche (sp.a) al een voorzet: “Toch benieuwd wie dat dan wel in jullie oor fluisterde”, zo liet ze weten op de correctie van De Standaard op vrijdagavond.

En opvallend dus daarbij: bij sp.a zijn ze er stellig van overtuigd dat dit van Groen kwam. “De eerste modder is een feit. Alleen straf dat wij die van Groen moeten krijgen”, zo laat een kopstuk zich ontvallen. Groen kopman Wouter Van Besien ontkende dat zondag wel in alle talen, maar bij sp.a geloven ze er niets van.

Een koerswijziging bij de sp.a’ers, want bij het nieuws rond Tom Meeuws (sp.a) herhaalde de socialisten verschillende keren dat het lekken van dat nieuws van de N-VA en hun bestuurder bij De Lijn Marc Descheemaecker kwam. “Ik kan niet geloven dat onze partners van Groen zoiets zouden gelekt hebben”, verklaarde Antwerps sp.a-kopstuk Monica De Coninck daarover nog bij Villa Politica. Maar over Beels is de inschatting helemaal anders: dat kwam wel degelijk van de voormalige groene vrienden.

samen

Gesponsorde artikelen