Rode Kruis Vlaanderen roept ons op om te doneren aan slachtoffers van explosie Beiroet: hongersnood en humanitaire ramp dreigen

Rode Kruis Vlaanderen donatie slachtoffers explosie Beiroet
EPA

Rode Kruis Vlaanderen roept ons allemaal op om een donatie te doen voor de slachtoffers van de zware explosie in Beiroet. Daarbij kwamen minstens 100 mensen om en vielen er 4.000 gewonden. Honderdduizenden mensen zijn dakloos door de explosie.

Het Libanese Rode Kruis kwam snel na de ramp ter plaatse in Beiroet met meer dan 75 ambulances en 375 verpleegkundigen voor de eerste hulp. Ook werden er speciale ingericht om gewonden te verzorgen om de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

Het Vlaamse Rode Kruis maakte een online portaal beschikbaar voor Vlamingen om een donatie te doen voor de slachtoffers. Je kan zelf het bedrag bepalen of je kan kiezen tussen uit vastgelegde bedragen.

  • Met 24 euro kan je al het equivalent van 15.000 liter drinkwater doneren.
  • Met 42 euro kan je een voedselpakket voor een heel gezin voorzien.
  • Met 52 euro kan je de verzorging voor tien mensen binnen een eerstehulppost sponsoren.

Humanitaire ramp

De explosie in Beiroet kan een humanitaire ramp betekenen voor het hele land. Al sinds eind 2019 heerst er in Libanon een zware economische crisis. De uitbraak van het coronavirus heeft dat nog een stuk erger gemaakt.

De impact van de explosie in #Beiroet is immens: er vielen al meer dan honderd doden, duizenden anderen raakten gewond…

Geplaatst door Rode Kruis-Vlaanderen op Woensdag 5 augustus 2020

De voedselprijzen in Libanon zijn door de hyperinflatie daar stegen met meer dan 169 procent. Bovendien is zo’n 45 procent van de Libanese bevolking momenteel werkloos. De jongste maanden waren er in de hoofdstad al meermaals hevige protesten tegen de politieke elite.

Door de ontploffing raakte ook de haven volledig verwoest, waardoor de import van voedsel, brandstoffen en vitale levensmiddelen stil dreigt te vallen. Zo’n 80 procent van alle tarwe die Libanon nodig heeft, importeert het. De verwoesting van de haven zou dus rampzalige gevolgen kunnen hebben, aangezien brood een essentieel onderdeel is van het dieet van heel wat Libanezen. Ook is het leeuwendeel van de tarwe, die nu in de haven opgeslagen is, niet meer bruikbaar.

Gesponsorde artikelen