Roemeens referendum tegen homohuwelijk wordt flop, maar holebi’s mogen er nog steeds niet trouwen

Roemeens referendum tegen homohuwelijk wordt flop, maar holebi’s mogen er nog steeds niet trouwen

In Roemenië werd er gisteren een referendum gehouden over de grondwetswijziging om een mogelijke legalisering van het homohuwelijk tegen te houden. Die volksraadpleging is mislukt want er kwam geen 30 procent van de bevolking opdagen, zoals vereist was. 

Amper 20 procent van de 18 miljoen stemgerechtigden in Roemenië trok afgelopen weekend naar de stembus om zich uit te spreken over een eventuele grondwetswijziging om een mogelijke legalisering van het homohuwelijk tegen te gaan.

Het is nu al niet mogelijk om te trouwen voor Roemeense koppels van hetzelfde geslacht, maar om er zeker van te zijn dat dat in de toekomst ook niet zou gebeuren, had de Coalitie voor de Familie, een samenwerkingsverband van religieuze en conservatieve groeperingen, het referendum georganiseerd. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Oost-Europa

In de Roemeense grondwet wordt het huwelijk momenteel “een verbintenis van echtgenoten” genoemd. De Coalitie voor de Familie wou dat officieel laten veranderen door “een verbintenis tussen man en vrouw”.

In zowat alle Oost-Europese landen is het homohuwelijk nog steeds niet ingevoerd, waaronder Tsjechië, Croatië, Hongarije, Polen, Slovakije, Slovenië, Oekraïne en Moldavië.

Afleidingsmanoeuvre voor corruptie?

Volgens critici gaf de sociaaldemocratische regeringspartij PSD enkel toestemming voor het referendum om de aandacht de grootschalige corruptieschandalen binnen de partij af te leiden. Zowel in binnen- als buitenland werd er fel geprotesteerd tegen het referendum dat ook werd gesteund door de orthodoxe kerk.

Gesponsorde artikelen