Roken in de wachtrij van de Efteling is finaal voorbij, en ook in België kan je ’t (meestal) vergeten

Roken in de wachtrij van de Efteling is finaal voorbij, en ook in België kan je ’t (meestal) vergeten

Met de temperaturen van deze week begin je misschien al verlangend uit te kijken naar je eerste pretpark van het jaar. Maar als de wachtrijen lang zijn, dan zal je die niet kunnen doorbrengen met een sigaretje in je mond, toch niet in Nederland. Daar hebben ze net een akkoord met 21 pretparken om roken in wachtrijen niet toe te staan. Over vapen is nog geen duidelijkheid.

De man voor je staat véél te dicht, de kinderen achter je hebben ook begrepen dat ze al twintig minuten staan te wachten: ’n mens zou voor minder zin krijgen in een sigaret, maar die wordt in de Nederlandse pretparken vanaf dit seizoen finaal geband. In sommige pretparken was dat al zo, maar nu is er een breder algemeen akkoord.

De bedoeling is natuurlijk om jonge kinderen (of volwassenen) te beschermen tegen het meeroken. Parken mogen, omdat ze grotendeels in open lucht zitten, zelf beslissen of roken toegelaten is. In de Efteling zal de bebording aangepast worden en rokers in wachtrijen worden aangesproken. “Het zal voor veel rokende bezoekers even wennen zijn”, meldt het park in de krant AD.

Rokerszones

Uiteraard kunnen koppige rokers het park worden uitgezet, en die houden zich dus best aan de aangeduide rokerszones. ’t Is dus niet zo dat je een halve meter naast de rij wél zal mogen roken.

In België is roken ook niet door de overheid verboden in pretparken, behalve bij indoorfenomenen zoals Plopsa Indoor. Toch mag het niet overal. Ook Bellewaerde zegt namelijk expliciet in het parkreglement dat rokers dat beter ergens anders doen dan de wachtrij. In Plopsaland mag het ook niet, in Walibi evenmin. Aangezien zij in Nederland wel in het anti-roken-pact zijn gestapt, zou het kunnen dat de Belgische parkwetgeving ook een duwtje in die richting krijgt.

Gesponsorde artikelen