Rokers zijn de nieuwe zwarten

De dagen dat vrouwen tweederangsburgers waren zijn voorbij (behalve dan het beruchte glazen plafond) en de holebibeweging heeft een sterk front gevormd. Racisme bestaat nog altijd, hoewel dat meer te maken heeft met het schijnverband dat ontstaat door de sociale achterstelling die eigen is aan kinderen en kleinkinderen van migrantarbeiders waardoor het lijkt alsof er een link is tussen etniciteit en criminaliteit terwijl dit een link is tussen sociale achterstelling en … Ik ben aan het afwijken. De enige die we nog kunnen pesten zonder dat het zich wreekt zijn rokers. Tabak heeft heel wat invloed gehad op de wereld en vandaag is er een enorme afkeer voor ontstaan. Maar is deze afkeer wel terecht?

– Door Mike Van Moorter

De man die de tabak gecommercialiseerd heeft, verdient de Nobelprijs voor de Economie. Hij bracht een product op de markt dat geconsumeerd kan worden zonder de plaats van eten of drinken in te nemen. Bovendien is het ook nog eens enorm verslavend waardoor rokers hun leven lang roken. Of toch die paar jaar die ze nog hebben. Dat je ervan sterft, is een klein minpunt van een anderzijds geniaal product.

Vandaag zijn sigaretten wel van de troon gestoten door suikerwater dat zelfs nu nog zijn sympathiek imago weet te behouden en wel nog reclame mag maken op sportevenementen. Iemand een Marlboro? Of een cola? Doe mij maar een cola want rokers … dat zijn de zwarten van vandaag. Misschien word ik dan een betere basketter door te roken. Doe toch maar een sigaretje dan.

Doe toch maar een safke dan

De man die tabak commercialiseerde heeft meer sterfgevallen op zijn geweten dan Ku Klux Klan. Hij bracht een product op de markt waar je niet alleen aan sterft maar dan ook nog eens traag en pijnlijk aan sterft. Bovendien zijn er ook nog eens die mensen die ongewenst meeroken en zo mogelijks een nog schadelijkere rook moeten inademen dan de roker zelf. Dat de werkgelegenheid in de gezondheidssector er is op vooruitgegaan, is een klein pluspunt in een anderzijds schandalig product.

Vandaag zijn sigaretten wel reeds minder populair dan alcohol. Het is niet meer dan logisch dat roken verboden is in cafés en openbare gebouwen. Men kan toch niet naar een sportwedstrijd kijken op café met een sigaret in de hand? Nee, dat zou tegenstrijdig zijn. Hoor ik u daar “Jupiler league” denken? Nog steeds zin in een Lucky Strike? Of toch liever een pintje? Doe mij maar een pintje want rokers … dat zijn de zwarten van vandaag. Misschien krijg ik dan gevoel voor ritme door te paffen. Doe toch maar een safke dan.

Zwaarder en zwaarder aangepakt 

Financieel heeft de roker het niet gemakkelijk. De sigaretten worden elk jaar duurder waardoor de verstokte zelfvergasser steeds minder overhoudt op het einde van de maand. Op een goedkope levensverzekering moeten ze ook niet rekenen en op het moment dat ze dan hun wagen willen verkopen om het financiële gat op te vullen, krijgen ze een lagere prijs voor hun wagen dan verwacht.

Rokers worden steeds vaker door boze blikken weggejaagd. Ze worden niet langer in een aparte ruimte gestoken waar ze als circus apen kunnen bekeken worden door de niet roker. Nee, ze worden op straat gedwongen waar voorbijrijdende chauffeurs hen aanstaren alsof ze op safari zijn. In tegenstelling tot de zwarte bevolking van de USA in de jaren 50 mogen rokers zelfs helemaal niet op de bus tenzij ze hun bestaan als roker 30 minuten ontkennen. Ook zijn er geen aparte bars voor rokers. Er zijn gewoon geen bars meer voor hen (terecht overigens). De enige plaats waar je nog een kankerstok mag opsteken is je eigen wagen en dan moet je nog steeds opletten dat er geen kinderen bij zijn.

Discriminatie

Maar de discriminatie gaat nog verder. Voortdurend worden er oordelen geveld. Rokers worden erop gewezen hoe ongezond het is om te roken, hoe ze beter zouden stoppen en hoe dom ze wel waren om ooit te beginnen. Ze moeten dagelijks aanhoren hoe hard ze stinken en dan heb ik het nog niet gehad over die smeerlappen die telkens een sigaret aanvaarden om ze vervolgens ongebruikt in 2 breken en weg te gooien en dan zeggen dat roken voor losers is. En dat zijn dan nog maar enkel de dingen die ik doe.

Om nog maar te zwijgen over de slechte invloed die ze hebben op onze kinderen. Mensen die voor “eigen bestwil” de sigaretten van een vriend verstoppen en stiekem genieten van de blinde paniek van een roker zonder sigaretten. Men zou zelf zo ver durven gaan om roken niet toe te laten in een huurappartement. Heb ik u op ideeën gebracht? Vooral het verstoppen van de sigaretten is een aanrader.

Weinig steun

Op veel steun kunnen ze niet rekenen. Andere vormen van discriminatie worden door een breed draagvlak veroordeeld. Zo zijn er meer Facebook-groepen tegen racisme dan dat bepaalde prorokersgroepen leden hebben. Bekende koppen werpen lijf en leden in de strijd om te pleiten voor gelijke rechten van holebi’s en allochtonen maar de rokers kunnen enkel rekenen op een handvol creatieve hippies.

Hippies die dan wel ook meteen pleiten voor legalisering van alle vormen van drugs. Vreemd genoeg lijkt dat een breder draagvlak te hebben dan rookgedrag. Als roker ben je automatisch al in de minderheid en dan denkt de helft van de rokers er nog over na om te collaboreren met de niet rokers.

Bedankt, rokers!

We hebben nochtans veel te danken aan rokers. Ze zijn verantwoordelijk voor de rookpauze die bij mij persoonlijk zelfs contractueel vastgesteld is en 5 minuten langer mag duren dan een plaspauze. Ze hebben een business gecreëerd die zo veel geld heeft opgebracht dat duizenden evenementen konden gesponsord worden (in het verleden althans). Tekenfilms werden mogelijk met dank aan stinkstaven. Het verkopen van tabak is de enige reden dat krantenwinkels in het digitale tijdperk het hoofd boven water konden houden.

Rokers vormden de inspiratie voor de meest creatieve (anti)reclamecampagnes ooit. En de teerzuigers vullen keer op keer het gat in de begroting op. In zoverre dat de overheid het zelfs niet aandurft om de belastingen op tabak aanzienlijk te verhogen maar stap voor stap zodat men zou blijven roken. Stel je voor dat 20% van de rokers plots zou stoppen. De Belgische staat zou met een gigantische probleem zitten. Niet in het minst omdat de vergrijzing nog harder zou gaan toeslaan. Een gat dat ze dan zouden moeten opvullen door het verkopen van sport weddenschappen. En dat zou zelfs de Nationale Loterij onwaardig zijn. Beeld u de schande in. Mensen aanzetten tot een gokverslaving.

Rokers moeten zowat de minst egoïstische mensen zijn die er bestaan. Ze offeren hun eigen gezondheid op ter ondersteuning van de economie. Al kan je natuurlijk je geld ook aan andere dingen verspillen. Dus dankjewel beste nicotinejunk, bedankt voor het in stand houden van de economie, bedankt voor mijn rookpauze die ik gretig misbruik om mijn hits op newsmonkey te checken en bedankt voor de Flintstones. Maar blijf wel van mijn zoontje weg.

Laat je niet discrimineren, kies voor stoppen

Tot slot nog dit. Je vindt het misschien hard wat er gebeurt met jou als roker maar weet dat je altijd een keuze hebt. Je zal verbaasd zijn hoeveel mensen je zullen steunen als je probeert te stoppen met roken. Maakt u zich geen zorgen over de krantenwinkel want gokverslaafden zijn de nieuwe rokers en u kan dus nog steeds krasloten kopen. Laat je niet discrimineren, kies voor stoppen.

www.tabakstop.be – 0800 111 00

Meer
Lees meer...