Ronaldo wint vijfde Ballon d’Or, geen Belgen in de top 10

Ronaldo wint vijfde Ballon d’Or, geen Belgen in de top 10

Cristiano Ronaldo heeft voor de vijfde keer de Ballon d’Or in ontvangst mogen nemen, een trofee voor de beste voetballer ter wereld. Met z’n vijfde Gouden Bal komt hij op gelijke hoogte met die andere wereldster Lionel Messi. De Belgen beleefden in 2017 een topjaar, maar toch is er geen plaats in de top tien voor een landgenoot. Met Kevin De Bruyne (14), Eden Hazard (19) en Dries Mertens (29) zaten er wel drie Belgen bij de 30 genomineerden.

Cristiano Ronaldo is opnieuw tot beste voetballer in Europa bekroond. De organisatie van de Gouden Bal werkte een aantal jaar samen met de internationale voetbalbond FIFA om zo de beste speler van de wereld te verkiezen, maar dit jaar keerden ze terug naar hun roots en kozen ze dus weer de beste spelers uit de Europese competities.

10 jaar

Ronaldo mag nu al z’n vijfde Gouden Bal op zijn schouw zetten. Na eerder al succes in 2008, 2013, 2014 en 2016, mag de Portugees zich dus opnieuw de beste speler van Europa noemen.

Hij evenaart daarmee het record van zijn aartsrivaal Lionel Messi, die de bal won in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015. De hegemonie van de twee wonderkinderen duurt nu dus al 10 jaar. Sinds 2008 hebben de Portugees en de Argentijn de titel telkens onder hun tweetjes verdeeld.

Geen Belgen in top 10

Hoewel de Belgen weer hoge toppen scheerden in hun nationale competities, is er toch geen plaats voor een landgenoot in de top 10. Kevin De Bruyne, middenvelder van Manchester City, was met zijn 14e plaats de eerste Belg op de rangschikking. Eden Hazard (Chelsea) bekleedt de 19e plaats, Napoli-aanvaller Dries Mertens werd gedeeld 29e.

Het is vooral Europees succes dat de Belgen ontbreekt. Met uitzondering van N’Golo Kanté (plaats 8, Chelsea) en Harry Kane (plaats 10, Tottenham), haalden alle top 10-spelers de knock-outfase van de Champions League. Dit jaar overwinteren er veertien Belgen in de Champions League, een absoluut record. De kans dat de Belgen hoger geklasseerd worden en er ook meer landgenoten tussen de 30 genomineerden zitten volgend jaar is dus alweer een pak hoger.

Gesponsorde artikelen