Rond het noordpoolgebied wordt het steeds vroeger lente

Rond het noordpoolgebied wordt het steeds vroeger lente

De lente komt blijkbaar steeds vroeger. Door de opwarming van de aarde wordt het elk jaar een een beetje vroeger warm, maar niet overal ter wereld gebeurt dat even snel. Volgens Amerikaanse onderzoekers kan de lente een dag vroeger zijn dan een decennium geleden, maar in het noordpoolgebied komt die al meer dan twee weken eerder.

De opwarming van de aarde heeft heel wat invloed op de seizoenen. Zo blijft het soms veel langer warm en soms duurt de kou ook niet zo lang als het zou moeten. Nu komt de lente blijkbaar veel eerder dan verwacht.

De lente schuift niet overal ter wereld even snel op. Zo hebben enkele onderzoekers ontdekt dat de lente vroeger start als je dichter bij de Noordpool komt. Bij ons zal de verschuiving niet zo groot zijn, maar in het noordpoolgebied wordt het al zestien dagen vroeger lente dan tien jaar geleden.

Er zit een systeem in

Aan de universiteit van California-Davis hebben ze zelfs een systeem ontdekt in de vervroeging van de lente. Volgens studie zou per 10 graden noorderbreedte dat je noordelijker gaat, de lente zo’n vier dagen vroeger beginnen dan tien jaar geleden. Hierdoor konden de onderzoekers beter begrijpen waarom de lente in Los Angeles een dag vroeger is dan tien jaar geleden. In Chicago zou de lente zo’n vier dagen dagen eerder beginnen dan een decennium geleden.

De hoofdauteur van de studie, Eric Post, legt dit ook verder uit. “De lente komt inderdaad vroeger, en in het noordpoolgebied schuift de lente sneller op dan op lagere breedtegraden”, zegt hij aan het persbureau IPS. Volgens hem bevestigt deze studie alle waarnemingen die al jaren rondgaan bij wetenschappers en in rapporten. “Onze studie voegt daaraan toe dat dergelijke verschillen verband houden met een snellere lenteopwarming op hogere breedtegraden.”

Waar de vogeltjes fluiten

De onderzoekers hebben niet alleen naar veranderende temperaturen gekeken, maar ook naar wanneer vogels gingen migreren, bloemen gingen bloeien en bomen weer bladeren kregen. Hiervoor hebben ze ook 743 vroegere publicaties over de opschuivende lente geanalyseerd van de laatste 86 jaar.

Blijkbaar zou de de opschuivende lente problemen kunnen geven voor de trekvogels. “Op welke aanwijzingen ze ook afgaan om in de lente naar het noorden te trekken, als het begin van de lente op deze hogere breedtegraden wordt versterkt door toekomstige opwarming, zijn dat misschien geen betrouwbare voorspellers van de beschikbaarheid van voedsel wanneer ze eenmaal daar zijn”, zegt Post in het bericht. “De planten en insecten die ze zullen eten wanneer ze aankomen, komen sneller tevoorschijn dan op de lagere breedtegraden waar ze vertrekken.”

Gesponsorde artikelen