Ronde van Frankrijk: Jordi Meeus klopt Philipsen en wint op Champs-Élysées

Jordi Meeus heeft in de slotrit van de Ronde van Frankrijk de mooiste overwinning uit zijn carrière behaald. De 25-jarige Belg van Bora – Hansgrohe bleek na een razend spannende sprint op de Champs-Élysées sneller dan groene trui Jasper Philipsen. De eindzege van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) kwam niet meer in gevaar.

De slotrit in de Ronde van Frankrijk richting Parijs begon – ondanks een korte plaagstoot van Superstrijdlust-winnaar Victor Campenaerts (Lotto Dstny) – met de traditionele trage start en de vele fotomomenten. Eens aangekomen in de Franse hoofdstad ging de snelheid echter rap de hoogte in.

Verwachte massasprint

Daarbij was het verrassend genoeg Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) die als een van de langst in de aanval ging. Dat deed hij met Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) in zijn wiel. Ook onder andere Frederik Frison (Lotto Dstny) probeerde het enkele keren.

De ploegen van de sprinters hielden echter de controle en zorgden voor een enorm hoge snelheid in het peloton. Omdat de tijdsopname één ronde voor het einde werd genomen, konden de klassementsrenners ondertussen laten lopen vooraan. Pogacar deed dat echter niet, want hij nam op één kilometer van de streep nog eens resoluut de kop. Mogelijk deed de tweevoudige Tourwinnaar dat voor zijn vriend en viervoudig ritwinnaar Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck).

Jordi Meeus

Na die kopbeurt van Pogacar was het meteen ook Mathieu van der Poel die de sprint aantrok voor Philipsen. Die liet zich echter verrassen door Dylan Groenewegen (Team Jayco Alula), die van ver aanging. Het duurde dan ook even voor Philipsen eruit kon komen waarna hij er niet meer in slaagde om Jordi Meeus in te halen. Die gooide in een ultieme jump zijn fiets over de streep en had een ruime banddikte voorsprong. Daarmee komt het aantal ritzeges voor België op vijf in deze Ronde van Frankrijk. Voor Jordi Meeus is het pas de negende overwinning uit zijn jonge carrière.

Jonas Vingegaard mocht in Parijs kronen tot eindwinnaar van deze 110de Ronde van Frankrijk. Hij haalt het met 7 minuten en 29 seconden voorsprong op witte trui Tadej Pogacar. Adam Yates (UAE Team Emirates) staat als derde op het podium. Giulio Ciccone (Lidl – Trek) wint de bergtrui.

Meer
Lees meer...