Ronde van Frankrijk: Laporte verrast sprinters; Philipsen baalt met nieuwe tweede plaats

Geen vijfde ritoverwinning voor België, maar wel een verrassende vijfde voor Jumbo-Visma. Het was deze keer niet Wout van Aert die zijn kans mocht gaan in de sprint, maar Christophe Laporte. De Fransman pakte het echter anders aan door op één kilometer van de aankomst naar de overgebleven vluchters te springen en zo een sprintend peloton voor te blijven. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) won 1 seconde later de pelotonsprint en grijpt zo weer nipt naast een ritzege.

De bergen liggen in de Ronde van Frankrijk achter ons. Twee relatief vlakke ritten en een tijdrit van 40 kilometer scheidden ons deze morgen nog van Parijs. Met een voorsprong van 3’26” op Tadej Pogačar (UAE Emirates) ligt de eindzege van Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) dan ook vast, zonder ongelukken.

Die schrik voor pech zat er bij de start van de 19de rit tussen Castelnau-Magnoac en Cahors wel in. Er was namelijk kans op waaiers voorspeld. Bovendien was het meteen ook de voorlaatste kans voor de sprinters en die leken die kans te willen grijpen. We kregen dus opnieuw een heel zenuwachtige race.

Simmons meest strijdlustige

Een eerste groepje, bestaande uit Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Quinn Simmons (Trek-Segafredo), Taco van der Hoorn (Intermarché), Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) en Nils Politt (BORA), kreeg dan ook nooit meer dan anderhalve minuut voorsprong. Met BikeExchange-Jayco, Alpecin-Deceuninck en Lotto Soudal namen de sprintersploegen hun verantwoordelijkheid. Politt zag na enige tijd het zinloze van de onderneming en liet zich dan ook terug inlopen. Cyril Barthe (B&B Hotels) probeerde dan weer de sprong naar voor te maken, maar kwam net niet bij de koplopers.

Voorin had Simmons er het meeste zin in en hij deed er dan ook alles aan om zo lang mogelijk uit de greep van het peloton te blijven. Toen hij uiteindelijk als laatste ook Mohorič overboord had gegooid, bleef de jongste renner uit het Tourpeloton voorin alleen over. Hij hield nog even moedig stand tot 35 kilometer van de streep. Zijn aanvalslust zou uiteindelijk beloond worden met de prijs van de strijdlust.

Het hoge tempo op enkele kleine heuvels deed rassprinters zoals Fabio Jakobsen en Mads Pedersen afhaken. Ondertussen probeerde Alexis Gougeard (B&B Hotels) een nieuwe aanval op te zetten en die kreeg even verrassend genoeg Tadej Pogačar mee. Wout van Aert deed zijn taak als meesterknecht voor Vingegaard echter uitstekend en haalde de nummer twee in de stand snel terug.

Sterke vluchters nipt gegrepen; Laporte verrast peloton

Gougeard hield wel stand en kreeg het gezelschap van Fred Wright (Bahrain-Victorious) en de Belg Jasper Stuyven (Trek-Segafredo). Ze kregen amper een halve minuut van het peloton. Ook hun aanval leek dus zinloos tegen de vele sprintersploegen, maar het trio voorin bleek verbazend sterk. Op 3 kilometer voor de streep hadden ze namelijk nog steeds 10 seconden over.

Ondertussen had Van Aert in het peloton afgehaakt. Kopman Vingegaard was in veiligheid gebracht en de Belgische groene trui mikt op de tijdrit van zaterdag en de slotrit in Parijs. Daardoor mocht ploegmaat Christophe Laporte zijn kans gaan en die zag zijn kans schoon op één kilometer van de streep. Hij sprong op en over de vluchters naar de ritzege.

Ontgoocheling bij Jasper Philipsen en Jasper Stuyven

In de achtergrond was een verhakkeld peloton toch nog over de andere vluchters gegaan. Jasper Philipsen toonde zich opnieuw de snelste van het pak, voor Alberto Dainese (Team DSM). Maar Philipsen moest jammer genoeg tevreden zijn met een tweede plaats na Laporte. Het is al de negende keer dat de jonge Belg op plaats 2 of 3 eindigt in een Tourrit. Gelukkig stond hij vorige week zondag ook één keer op het hoogste schavotje en moet hij deze Ronde van Frankrijk niet met lege handen verlaten.

Na aankomst was de grootste ontgoocheling dan ook te noteren bij Jasper Stuyven. De aanvalslustige Belg kon als snelste van de drie vluchters tot kort voor de aankomst dromen van een ritzege, maar werd weer net te vroeg gegrepen.

In het klassement pakt Tadej Pogačar door scheuren in het peloton enkele luttele seconden op Jonas Vingegaard, maar die zullen zonder ongelukken het verschil niet maken in de tijdrit van zaterdag.

Meer
Lees meer...