Ronde van Spanje: Remco Evenepoel komt weer boven water met ritzege, dag na rampzalige bergrit

Remco Evenepoel (Soudal – Quick Step) heeft de 14de rit in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Daarmee toont de 23-jarige Belg aan dat hij zijn hoofd niet laat hangen nadat hij vrijdag maar liefst 27 minuten verloor. Dankzij zijn lange vlucht veroverde Evenepoel ook de bergtrui in de Vuelta.

Het is een bewogen jaar voor Remco Evenepoel. Nadat hij vorig seizoen de Ronde van Spanje wist te winnen, waren alle pijlen dit jaar gericht op de Ronde van Italië. Daar begon hij in topvorm met twee tijdritzeges, waarna het coronavirus toesloeg en hij moest opgeven. Even leek het erop alsof Evenepoel dit seizoen geen Grote Ronde meer zou rijden, maar uiteindelijk maakte hij toch opnieuw een doel van de Ronde van Spanje.

Ritzege, maar ook rampdag

Daar begon hij uitstekend met een ritzege op dag 3. Ondanks een iets minder bergrit op dag 6 naar Observatorio Astrofísico de Javalambre leek Remco Evenpoel tot gisteren volledig op schema te zitten om kans te maken om zichzelf op te volgen in Madrid. Een rampzalige toch op weg naar de Col du Tourmalet in Frankrijk veranderde zorgde ervoor dat die plannen in de vuilbak konden.

Op X / Twitter liet Remco Evenepoel gisterenavond nog weten nooit te zullen opgeven en dat maakte hij ook waar. Al snel trok hij in de aanval. Daarbij kreeg de Belg uiteindelijk 23 vluchters mee. In de afdaling van de loodzware Hourcère trok Evenepoel dan samen in de aanval met Romain Bardet (Team dsm – firmenich).

Op stap met Bardet

Dat duo zou lang samenblijven en goed samenwerken. Ondertussen pakte Evenepoel ook op iedere berg boven alle bergpunten. Die opgeteld met zijn eerdere punten zorgden ervoor dat hij morgen zijn Belgische kampioenentrui opnieuw mag inleveren voor de bergtrui. Dat was echter niet genoeg als prijs, want op zo’n 4 kilometer van de streep gooide Evenepoel ook Bardet los en trok hij solo naar de streep. Eens aangekomen werd hij overmand door emoties.

Door zijn voorsprong klimt Evenepoel ook opnieuw naar de 15de plaats in het klassement. In de achtergrond bij de favorieten was het wapenstilstand, waardoor Sepp Kuss leider blijft.

Meer
Lees meer...