Rotzomer? 13 redenen waarom het weer in België wel fantastisch is

Wat beleven we weer een rotzomer, hoor je overal op straat. Al dagen, sorry, weken krijgen we de ene stortbui na de andere over ons hoofd. Bye bye barbecueplannen, gedaan met in de zon te liggen, en verdorie, nu had ik mijn auto net gewassen. En toch hebben we het in België zo slecht nog niet.

1. Veel minder regen dan we denken.

Op de vraag van buitenlanders hoe het weer in België is, luidt het antwoord doorgaans: “Pff, slecht. Veel regen, weinig zon.” Maar eigenlijk valt dat reuzegoed mee! Vorig jaar viel er ‘amper’ 815,9 millimeter neerslag in ons Belgenlandje. 

2. Alles kan beter euh… slechter.

“Wat is daar nu positief aan?”, hoor ik je al denken. Oké, minder mag altijd, maar een stad als Mawsynram in het Noord-Oosten van India relativeert onze erbarmelijke cijfers. Met een gemiddelde van 11.873 mm regen per jaar (wat dus bijna 15 keer meer is dan België) is Mawsynram (dat je zo uitspreekt voor de geïnteresseerden) de natste plaats ter wereld.

3. Zelfs in het noorden van Spanje.

Wist je trouwens dat er aan de kust in het noorden van Spanje jaarlijks gemiddeld 1.000 millimeter regen valt?

De meeste neerslag valt in de herfst- en wintermaanden uit de lucht, maar dat verandert niets aan het feit dat de Spanjaarden hun “dos cervezas” evenmin een heel jaar door kunnen opdrinken met hun voetjes in de zee en met zicht op een geweldige zonsondergang.

Zet die jaloerse gedachten dus maar gauw uit je hoofd en denk eraan…

4. Zonder regen… geen super schattige filmpjes van dolgelukkige kleuters die voor het eerst in hun leven waterdruppels uit de lucht zien vallen.

5. Zonder regen… geen prachtige regenboog aan de hemel.

Een beetje neerslag hier en daar heeft heel wat voordelen. Want niet vergeten… zonder regen, zou er nooit een regenboog aan de hemel staan.
Instagram

En dan zouden we het uitsluitend hiermee moeten doen…

6. Zonder regen… geen vrolijke regenlaarzen in alle kleuren van de regenboog.

En dat kleurrijk tussendoortje mogen we onze grijze wereld echt niet ontnemen.
Twitter
Met een beetje geluk krijgen we the one and only Chuck Bass (uit Gossip Girl voor de leken) zelfs over de vloer. Hij moet z’n rode laarzen toch érgens kunnen gebruiken…
Twitter

7. Zonder regen… geen stiekeme gniffelmomentjes.

Een beetje gemeen, maar vinden we het stiekem niet allemaal een beetje grappig om vanop het droge te lachen met mensen die kletsnat worden in een regenbui?

Nee, toch niet? Wij ook niet hoor… Echt niet.

Nu ja, misschien een beetje.

8. Gratis water voor je plantjes.

Nog een voordeel van een gezellige regenbui: je plantjes worden lekker verwend en moeten even niet bijgetankt worden met de gieter, waardoor jij je kan focussen op de écht leuke dingen.

Zoals… je auto wassen die door de regen weer helemaal vuil is geworden.

Twitter
En ondertussen zalig ver wegdromen…

9. Meer zon dan we denken.

In 2013 trakteerde de zon ons op 1.510 uurtjes licht en warmte. Wat in vergelijking met het zuiden van Spanje bijvoorbeeld (2.500 uur) niet zó heel veel slechter is (of toch niet met onze roze bril op onze neus).

De grootste pechvogels qua zonlicht zijn de inwoners van het vulkanische eiland Jan Mayen in Noorwegen. Daar schijnt de zon amper 823 uur per jaar. Gelukkig leven er niet meer dan 30 personen. Al zijn deze eigenlijk geen echte inwoners, maar personeel van het navigatie- en weerstation.

10. Bye, bye keuzeprobleem bij vakantieplannen.

Stel, je woont in een land waar de temperatuur in de zomer nooit onder de 25 graden duikt. Hoe groot is de kans dan dat je op reis gaat naar een land waar het weer slechter is? Een probleem waar wij alvast geen last van hebben.

Een Belg die het weer als uitgangspunt neemt om zijn vakantie te plannen, heeft immers massaal veel keuzemogelijkheden en keert achteraf zelden teleurgesteld huiswaarts. 

11. Koud weer maakt ons verliefder.

Heb je er ooit al bij stilgestaan dat mannen in warme landen zo vaak worden blootgesteld aan vrouwen in bikini’s, dat hun eigen lief veel meer moeite moet doen om zijn zintuigen te prikkelen? 

Dit werd bevestigd door een onderzoek van de sekstoyfabrikant Lovehoney. Mannen zouden bij koud weer verliefder worden en hun partner verleidelijker vinden. Vandaar ook dat koppels in de wintermaanden opvallend meer seks hebben.

12. De perfecte uitvlucht om de auto te nemen.

Ken je het moment dat je ontwaakt en stiekem hoopt dat het regent of extreem koud is, zodat je de perfecte uitvlucht hebt om voor 1 keertje met de auto naar school of je werk te gaan in plaats van te voet of met de fiets? Een droomuitvlucht waar wij op bepaalde dagen zo dankbaar om zijn, maar waar ze in Zuid-Spanje bijvoorbeeld alleen maar van kunnen… juist ja, dromen.

13. En de kans dat je na een dutje in openlucht zo wakker wordt, is miniem.

Meer
Lees meer...