Rudi Vranckx zoekt minstens 100 moslimstemmen, en Slimste Mens Adil el Arbi is er één van

Rudi Vranckx zoekt minstens 100 moslimstemmen, en Slimste Mens Adil el Arbi is er één van

Journalist Rudi Vranckx is op zoek naar zeker 100 moslims die hun stem willen laten horen. Grappige moslims, hiphoppende moslims, moslims met een mening, … whatever! Het wordt tijd dat ze van zich laten horen, want er wordt te weinig naar ze geluisterd. En in tijden van onbegrip en onverdraagzaamheid is dat écht belangrijk.

“We zijn niet goed bezig”, zegt Rudi Vranckx. “Tijdens al die jaren in oorlogen ver van ons bed heb ik één regel gevolgd: luisteren naar wat mensen te vertellen hebben. Het gebeurt te weinig. Ik zie alleen maar afstand tussen mensen, het is ‘wij’ en ‘zij’. Het loopt heel erg fout en met dat gevoel loop ik al maanden rond.”

En hij heeft een punt. 2015 is het jaar van de Charlie Hebdo-aanslag, Belgische Syriëstrijders en de voortdurende gruwel door Islamitische Staat en Boko Haram. De mens op straat heeft het over ontspoorde jongeren en terreur, moslimterreur. Als moslim door het leven gaan vandaag de dag is bepaald niet simpel. Daar moet verandering in komen.

Hoe komt het dat Ismaël geen job krijgt?

Vranckx wil horen hoe het met de moslim in onze maatschappij gaat. Geen excuses, geen klaagzang, … Nee, hoe voelt het om als Afrikaanse vrouw met een hoofddoek door Brussel te lopen? Wat doet de Turkse buurjongen graag in zijn vrije tijd? Hoe komt het dat Ismaël geen job krijgt, maar zijn vriend Nico wel?

Een filmpje van twee minuten maken met je smartphone of webcam en uploaden op 100stemmen.be, of tweeten en facebooken met de hashtag #100stemmen. Simple as that. Vranckx verzamelt ze op een platform en doet de rest.

Het initiatief krijgt alvast een duwtje in de rug door regisseur en Slimste Mens Adil el Arbi en zijn co-regisseur Bilall Fallah. Bekijk het filmpje hieronder.

Gesponsorde artikelen