Left Right
scrollTop top

Rusland bezwijkt onder de druk: walvisgevangenis gaat dicht


Rusland bezwijkt onder de druk: walvisgevangenis gaat dicht

De internationale druk op Rusland om bijna honderd orka’s en beloega’s vrij te laten, heeft dan toch z’n vruchten afgeworpen. De dieren, die intussen zeven maanden gevangen worden gehouden in het verre oosten bij Nachodka, in de buurt van Vladivostok, zullen vrij gelaten worden. Het was de bedoeling om de dieren te verkopen aan waterparken in China en rijke Chinezen. Maar een campagne van de Franse oceanoloog Jean-Michel Cousteau en onder meer Leonardo DiCaprio heeft dat dus kunnen voorkomen.

De walvissen die al maanden worden vastgehouden in het uiterste oosten van Rusland komen snel vrij heeft de gouverneur van de regio beloofd. Die toezegging volgt op een bezoek van de Franse oceanoloog Jean-Michel Cousteau, zoon van de beroemde ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau.

Cousteau bracht afgelopen weekend met een team van experts een bezoek aan Nachodka, waar de elf orka’s en 87 beloega’s al zeven maanden vastzitten. Beelden van de walvissen in kooien doken vorig jaar op, en dat bracht een golf van internationale verontwaardiging teweeg. Ook beroemdheden, onder wie Leonardo DiCaprio, deden mee aan de campagne om de dieren vrij te krijgen. DiCaprio riep zijn volgers op sociale media op om een petitie voor vrijlating te ondertekenen. Daar staan inmiddels ruim 1,4 miljoen handtekeningen onder.

Niet te snel

Cousteau en zijn team gaan de komende tijd helpen om in kaart te brengen hoe de walvissen vrijgelaten kunnen worden. Als ze te snel vrijkomen, kunnen ze in de problemen raken en doodgaan. Volgens de gouverneur wordt de komende tijd een omgeving voor de dieren gecreëerd die zo veel mogelijk lijkt op de omstandigheden in het wild.

De walvissen zijn gevangen om ze te verkopen aan particulieren en waterparken in China. Een orka levert al gauw miljoenen dollars op en een beloega of witte dolfijn is tienduizenden dollars waard. Vier bedrijven die in verband worden gebracht met de ‘walvisgevangenis’ zijn inmiddels aangeklaagd voor het overtreden van de visserijwet en dierenmishandeling. Maar ondanks persoonlijke bemoeienis van president Poetin waren de orka’s en dolfijnen nog steeds niet vrijgelaten. Het vangen van zeezoogdieren zoals orka’s en beloega’s is in Rusland overigens niet verboden. Door een gat in de wetgeving is dat toegestaan voor “educatieve doeleinden”.

Verdwenen

De kleine, afgesloten ruimtes met de orka’s en beloega’s werden ontdekt door Greenpeace, dat vorig jaar oktober al alarm sloeg. De dieren zijn gevangen in de Zee van Ochotsk. Volgens Greenpeace zijn de afgelopen maanden drie witte dolfijnen en een orka verdwenen. De milieuorganisatie denkt dat ze zijn doodgegaan, omdat veel van de dieren problemen hebben met hun gezondheid.

Ook marinebiologen maken zich zorgen over het welzijn van de dieren. Op luchtfoto’s is te zien dat zich ijs in en rondom de baden heeft gevormd. Daardoor kunnen de dieren onderkoeld raken. In het wild leggen orka’s en witte dolfijnen dagelijks tientallen kilometers af, waardoor ze warm blijven. Dat lukt nu niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  59.750.988
 • Aantal
  doden
  1.409.160
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  561.803
 • Aantal
  doden
  15.938