Rusland probeert buitenlandse expats te lokken met bizarre video: “Time to move to Russia”

Hoewel de oorlog die Rusland voert in Oekraïne ondertussen al bijna een half jaar aan de gang is, doet het land zelf nog steeds vaak alsof er niets aan de hand is. Die absurditeit blijkt nog maar eens uit een video die op officiële Russische kanalen wordt verspreid en hoopt mensen te overtuigen om naar Rusland te verhuizen.

De beruchte promoclip duurt amper 53 seconden en ziet er op het eerst zicht uit als eender welke andere toeristische reclamevideo van een land. Zo krijgen we alle zogezegde kwaliteiten van Rusland te horen met een toepasselijk muziekje eronder. Opvallend is dat er zo goed als geen rechtstreekse vermelding is naar de oorlog in Oekraïne, al zijn er wel enkele subtiele verwijzingen.

“Dit is Rusland”, begint het clipje. “Een heerlijke keuken, prachtige vrouwen, goedkoop gas, een rijke geschiedenis, wereldberoemende schrijvers, een unieke architectuur, vruchtbare grond, goedkope elektriciteit en water, ballet, goedkopere taxi’s en leveringen, traditionele waarden, het Christendom, geen cancel culture, gastvrijheid, vodka en een economie die duizenden sancties kan verdragen. Tijd om naar Rusland te verhuizen. Stel het uit … Winter is coming!”.

Sancties en goedkope gas en elektriciteit

De enige rechtstreekse verwijzing naar de oorlog is dus de vermelding van de sancties die het westen heeft getroffen tegen Rusland sinds het land begin dit jaar Oekraïne binnenviel.

Daarnaast zijn er ook wel enkele onrechtstreekse verwijzingen. Zo is het ongetwijfeld geen toeval dat er vermelding wordt gemaakt van goedkoop gas en goedkope elektriciteit. Sommige experts zien in de bekende Game of Thrones-quote “Winter is coming” op het einde van de video zelfs een dreigement dat Rusland komende winter de gaskraan naar Europa zal dichtdraaien.

Model uit Oekraïne

Een ander opvallend gegeven aan de promovideo is het feit dat de vrouw in beeld bij de woorden “beautiful women” eigenlijk Oekraïens is. Het agentschap dat de Russische video maakte, kocht de beelden dat te weten van een foto- en videoagentschap. Het 27-jarige model Sonya Kapitonova beklemtoont aan Libération dat ze op geen enkele manier de Russische inval in haar land steunt.

Uiteraard zorgde de absurde Russische video meteen voor heel wat satirische en “meer realistische” remakes online.

Bekijk de beruchte Russische promovideo hier:

Meer
Lees meer...