Left Right
scrollTop top

Rusland doet test met internet dat niet met buitenland verbindt: dubbele agenda?


Rusland doet test met internet dat niet met buitenland verbindt: dubbele agenda?

De Russische autoriteiten gaan het internet in Rusland afsluiten van dat van de rest van de wereld. Het gaat voorlopig om een geplande test.

Met het experiment hopen de Russische autoriteiten er achter te komen of het land kan blijven functioneren als het internetverkeer binnen Rusland blijft. Dat meldt de website ZDNet op basis van informatie van het Russische persbureau RosBiznesKonsalting. Eind 2018 kwam het wetsvoorstel van het Russische parlement voor het experiment. Het Kremlin vindt dat het internet in Rusland op zichzelf moet kunnen werken zonder invloeden van buitenaf.

(Rusland verbood enkele jaren geleden VPN’s, een nieuwe klap voor de internetvrijheid.)

Plan B

Het land wil een noodplan hebben voor als er ooit een situatie zou ontstaan waarin Rusland zich met internet van de buitenwereld moet afsluiten.

Russische telecomaanbieders hebben de opdracht gekregen om “technische oplossingen” in te bouwen om het internetverkeer via punten te laten verlopen die zijn goedgekeurd door of in handen zijn van Roskomnadzor, de Russische telecomwaakhond. De Russische autoriteiten menen dat Russische gebruikers via buitenlandse servers afgeluisterd zouden kunnen worden.

(Deze 230 emoji komen naar iOS en er zitten een paar stoute tussen.)

Al van plan sinds 2017

Wanneer de test zal plaatsvinden, is nog niet geweten. De providers zouden akkoord gegaan zijn met het voorstel. Ze willen niet de concrete technische maatregelen, die de overheid voorstelt, hanteren. Volgens hen zou dat voor grote verstoringen zorgen in het Russische internetverkeer.

Rusland probeert al langer hun internetverkeer te isoleren binnen de landsgrenzen. In 2017 stelden sommige Russische autoriteiten dat 95 procent van het internetverkeer in 2020 binnen Rusland zou moeten verlopen.

(Lees hier waarom Twitter je nooit je tweets liet aanpassen en hoe dat in de toekomst wel zou kunnen werken.)

Bedenkingen

Vraag blijft of Rusland met deze maatregel niet hoopt om via het internet nog meer invloed uit te oefenen op de buitenwereld. Zo is het lang niet zeker dat ‘sommige’ gebruikers nog toegang hebben tot Europese en Amerikaanse netwerken.

Zo is er vanuit Rusland nog steeds een ‘trollenfabriek’ aan het werk en wordt er in verkiezingstijd in de westerse laten doelbewust fake news verspreid om de uitslag te beïnvloeden.

(YouTube Kids is sinds kort bij ons beschikbaar: zo kunnen kinderen beschermd filmpjes streamen.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899