Left Right
scrollTop top

Rusland test experimenteel neusvaccin tegen Covid-19. Eerste proefpersoon? Vladimir Poetin


© Crédit: Yevgeny Biyatov/Pool/Tass/ABACAPRESS.COM via ISOPIX

In een poging de Russische bevolking ervan te overtuigen zich te laten inenten, heeft president Vladimir Poetin de rol van proefkonijn gespeeld door zich een intranasale vaccinatie tegen het coronavirus te laten toedienen. Het Russisch neusvaccin zit nog in de testfase. Dat meldde het Russische staatspersbureau TASS, en werd overgenomen door onder meer de Moscow Times en CNN.

Met meer dan 260.000 sterfgevallen als gevolg van het coronavirus en 9,2 miljoen gevallen, is Rusland het land (gedeeltelijk gelegen) in Europa dat het meest door de pandemie is getroffen. Een situatie die Poetin niet erg zint. Daarom heeft de autoritaire president zich vrijwillig aangemeld om een nieuw experimenteel neusvaccin tegen Covid-19 te testen.

Een publiciteitsstunt waarvan het waarheidsgehalte objectief moeilijk te verifiëren is. Maar de vermeende heldendaad past wel in de wens van de overheid dat het Russische volk zich massaal laat vaccineren. De vaccinatiecampagne is verre van een succes in het gigantische land: volgens cijfers van Reuters is iets minder dan 42 procent van de Russische bevolking ingeënt.

Een politiek gebaar

Volgens een presidentiële woordvoerder heeft Poetin deelgenomen aan de neusspraytest nadat zijn artsen hem daartoe toestemming hadden gegeven. Dat was nodig omdat de nasale versie van het Covid-19-vaccin nog niet is goedgekeurd door de regelgevende instanties.

Poetin zou zijn ingeënt net nadat hij al een boosterdosis had gekregen. Hij ontving zondag eerst een Spoetnik Light-booster van Russische makelij, zes maanden na zijn tweede dosis Spoetnik V. Zijn immuniteit voor het virus was verzwakt in de tijd die is verstreken sinds de toediening van twee eerdere doses, luidde het commentaar.

Geen bijwerkingen

“Ik zat daar 15 minuten en het was (…) voorbij. Ik voelde niets, gewoon niets”, zei de president nadat hij wat hij beschreef als een “poeder” neusspray had gekregen.

“Vandaag, na deze twee procedures – de injectie en de nasale vorm, het tweede deel – ben ik vanochtend al gaan sporten. Ik kan dus getuigen dat alles zich ontwikkelt zoals onze wetenschappers zeggen dat het gebeurt”, vertelde hij aan ministers.

(lb, bzg)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…