Rusland lanceert eigen app store om westerse alternatieven te vervangen

De Russische internetgroep VK – vaak het Facebook van Rusland genoemd – lanceerde woensdag een zelfgemaakte app store, genaamd RuStore. Het is een poging van het Kremlin om een reeks van binnenlandse digitale diensten te creëren, ter vervanging van westerse rivalen.

Apple en Google, die de twee grootste app stores ter wereld uitbaten, hebben de toegang voor Russische gebruikers beperkt, in een reactie op de Russische invasie van Oekraïne. Beide winkels zijn nog beschikbaar in het land, enkel de betaalsystemen zijn opgeschort. Gratis apps en games kunnen dus nog wel worden gedownload. In een reactie op de beperkingen van de westerse technologiereuzen dringt het Kremlin al enige tijd aan op de snelle ontwikkeling van binnenlandse alternatieven.

RuStore

VK, dat gedeeltelijk in handen is van Gazprom Media en eigenaar is van een groot aantal online diensten, heeft zich ontpopt als leider in de race om westerse diensten te vervangen. Het bedrijf maakte begin deze week bekend dat het een bètaversie van zijn winkel, RuStore, vanaf woensdag beschikbaar zal stellen voor Android-gebruikers. 

In de app store zijn bij lancering meer dan 100 applicaties beschikbaar, waaronder enkele overheidsdiensten. “Ik ben er zeker van dat RuStore in trek zal zijn bij zowel gebruikers als ontwikkelaars. Het heeft alles wat nodig is om de grootste Russische app store te worden”, aldus de CEO van VK, Vladimir Kiriyenko.

Rustore werd opgericht met de steun van het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling, Communicatie en Massamedia, het Russische technologiebedrijf Yandex en de cyberbeveiligingsfirma Kaspersky Lab.

“Het creëren van een Russische app store is een essentiële taak”, aldus Maksut Shadaev, minister van Communicatie en Media in een verklaring.

Google Rusland

Eind vorige week maakte de Russische tak van Google bekend dat het zijn faillissement gaat aanvragen, nadat de autoriteiten beslag hebben gelegd op de bankrekening van het bedrijf. Het is hierdoor onmogelijk om personeel en leveranciers te betalen.

De Russische overheid heeft op dit moment nog geen reden gegeven waarom het de bankrekening in beslag heeft genomen. In een verklaring zei het vorige week dinsdag wel dat het niet van plan was om YouTube en Google volledig te gaan blokkeren, ondanks herhaalde dreigementen en boetes. Gratis diensten, waaronder Gmail, Maps, Android en Play blijven vooralsnog beschikbaar voor Russische gebruikers. 

Als antwoord op het Amerikaanse YouTube heeft Rusland sinds 2008 een eigen vergelijkbare videodienst, genaamd RuTube. Ruim twee weken geleden lag de videodienst plat door een cyberaanval.

IT-werknemers ontvluchten het land

Recentelijk raakte bekend dat Rusland te maken heeft met een braindrain van academische, financiële en technische werkers, als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De Russische Vereniging voor Elektronische Communicatie (RAEC), geeft als reden de verslechterde economische situatie in het land en de talrijke overheidsmaatregelen. Volgens hun eigen berekeningen zou ongeveer 10 procent van de Russische IT-werknemers hun heil ergens anders hebben gezocht, buiten Rusland. 

De uittocht zal volgens experts de Russische tech-industrie fundamenteel veranderen. De sector werd voorheen gezien als een opkomende kracht in de Russische economie met succesvolle ondernemingen zoals Telegram en Yandex.

(lb)

Meer
Lees meer...