Left Right
scrollTop top

Rusland-onderzoek in de VS heeft eerste grote vis vast: Manafort, voormalige campagneleider van Trump, in beschuldiging gesteld


Rusland-onderzoek in de VS heeft eerste grote vis vast: Manafort, voormalige campagneleider van Trump, in beschuldiging gesteld

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van president Donald Trump is in beschuldiging gesteld van ‘samenzwering tegen de VS’, en nog elf andere aanklachten. Samen met z’n zakenpartner Rick Gates gaf hij zichzelf aan. Tegelijk heeft George Papadopoulos, een junior medewerker, een deal gemaakt met de openbare aanklager: hij getuigt tegen z’n voormalige collega’s. Een stevige klap voor Trump, al kan het best dat dit de dikste vis is die ze vangen.

De kans dat Donald Trump de rit niet uitrijdt als president nam weer een beetje toe, als je de gokkers mag geloven. Op de gokmarkt is het nu 1 kans op 3 dat hij afgezet zou worden.

Die kansen namen weer een beetje toe omdat gisteren een grote vis in het net van speciaal aanklager Robert Mueller vast kwam te zitten. Want Meuller beschuldigde niemand minder dan Paul Manafort, een Republikeinse topman en de man die (een deel) van de kiescampagne van Trump leidde.

Meuller is een oud-directeur van de FBI, die is aangesteld om te onderzoeken of de Russen de verkiezingen in de VS beïnvloed hebben, en wie daar dan van geprofiteerd zou hebben. Zijn onderzoek begint nu de eerste resultaten af te werpen. De strategie van Meuller is daarbij dubbel: hij wil de grote vissen voor de rechter slepen, terwijl hij de jongere medewerkers overtuigt om een deal af te sluiten en mee te werken aan het onderzoek als getuige.

In de eerste categorie vallen Manafort en z’n zakenpartner Richard Gates. In een 31-pagina’s tellend document worden ze van 11 verschillende misdaden beschuldigd, onder meer ‘samenzwering tegen de VS’. Het duo gaf zichzelf over aan de politie, hen wacht een proces. Ze blijven onder huisarrest.

Trump schiet meteen in actie

Voor Trump was het meteen reden om te reageren. Hij tweette dat de beschuldigingen slaan op een periode voor Manafort campagneleider was onder Trump: het gaat ondermeer om miljoenen dollars die Manafort in Oekraïne zou helpen witwassen hebben. En daarna schreeuwde hij ook nog eens: “NO COLLUSION”, geen samenzwering met de Russen dus. Die beschuldiging zit inderdaad niet in de lijst van Meuller.

Maar of Trump er zo makkelijk vanaf komt, is maar de vraag. In peilingen blijkt dat een meerderheid van 54 procent van de Amerikanen gelooft dat de Trump-campagne illegale banden had met de Russen tijdens de kiescampagne.

Vraag is ook hoeveel de jongere medewerker, George Papadopoulos, weet. Hij was onder meer bezig met contacten te leggen met een professor in London, die beweerde allerlei emails te hebben van Hillary Clinton, die bezwarend materiaal bevatten. De man zou die van de Russen gekregen hebben. Papadopoulos kan mogelijks nog lastiger worden voor Trump dan Manafort, want hij kan nog een aantal medewerkers of de president zelf meesleuren in z’n val. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat hij daarvoor genoeg op de hoogte was van de echte gang van zaken binnen de Trump-campagne.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810