“Russisch leger verliest 91 miljoen dollar op één dag tijd”

Op 2 augustus schoot Rusland acht Kh-101 kruisraketten af op Oekraïne. Zeven daarvan werden echter uit de lucht gehaald voor ze doel troffen. Forbes Ukraine, de Oekraïense uitgave van het gerenommeerde zakenblad, schatte de kostprijs van de zeven vernielde raketten op 91 miljoen dollar.

De Kh-101-raketten, afgevuurd vanuit Tupolev Tu-95-bommenwerpers, koersten omstreeks 17u van boven de Kaspische Zee richting Oekraïne. De raketten, met een bereik tussen 2.500 en 2.800 kilometer, werden echter snel opgemerkt door Oekraïens luchtafweergeschut. Zes raketten werden door raketsystemen uit de lucht geknald, een gevechtsvliegtuig kon ook nummer zeven vroegtijdig doen landen, dan wel in stukken. De achtste raket trof wel doel en ontplofte op een militair doelwit in de regio rond Lviv. Daarbij vielen echter geen gewonden.

Miljoenen

Forbes Ukraine schat de kostprijs per raket om en bij de 13 miljoen dollar. Dat maakt dat Rusland op enkele minuten tijd 91 miljoen dollar aan militair materiaal zag verdampen, met dank aan Oekraïne. De raketaanval werd meegedeeld door het Oekraïense leger. Ook eind juni maakte Forbes een soortgelijke berekening: op 25 en 26 juni werden 60 tot 80 langeafstandsraketten afgevuurd vanuit Rusland en Wit-Rusland. Ook toen werden Kh-101’s afgevuurd, die toen richting hoofdstad Kiev kruisten. In totaal vuurde Rusland zo’n 150 tot 220 miljoen dollar af op twee dagen.

De neergeschoten raketten zijn echter maar een fractie van wat Rusland elke dag verliest aan de oorlog. Forbes schat het totaalbedrag op 400 miljoen dollar per dag, onder meer door vernielde tanks en pantserwagens, afgevuurde munitie en de salarissen van soldaten. Dat laatste zou echter maar een kleine puntje van de taart zijn: de totale kostprijs per soldaat is zo’n 200 dollar per dag; op een totaal van 100.000 soldaten is dit dus 20 miljoen dollar per dag.

Meer
Lees meer...