Rusland treft sancties tegen de Amerikaanse acteurs Ben Stiller en Sean Penn

Het Westen en Rusland komen om de haverklap naar buiten met nieuwe sancties tegen elkaar. Zo heeft de Russische Federatie nu een nieuwe lijst gedeeld met personen die niet langer welkom zijn in het land. Op die lijst staan onder meer de Amerikaanse acteurs Ben Stiller en Sean Penn.

Rusland heeft 25 Amerikaanse burgers, onder wie de acteurs Ben Stiller en Sean Penn, permanent de toegang tot het land ontzegd. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse zaken is de lijst van verbannen personen, waarop ook senatoren en analisten van denktanks staan, een antwoord op de steeds toenemende persoonlijke sancties van de regering-Biden tegen de Russische burgers.

Bezoek aan Oekraïne

Er werden geen details gedeeld over hoe de lijst werd samengesteld. Wat we wel weten, is dat zowel Stiller als Penn na de start van de oorlog in Oost-Europa een bezoekje hebben gebracht aan Oekraïne om president Volodymyr Zelensky te ontmoeten. Stiller zei tijdens zijn visitatie dat de Oekraïense president zijn held is.

Het komt hoe dan ook als geen verrassing dat Rusland extra sancties heeft aangekondigd. Zowel het Westen als Rusland pakken om de haverklap uit met nieuwe strafmaatregelen tegen elkaar. De Amerikaanse ministerie van Justitie liet eind juni bijvoorbeeld weten dat de Verenigde Staten en de Europese Unie samen voor meer dan 30 miljard dollar aan tegoeden en andere financiële activa van de gesanctioneerde Russen hebben bevroren.

Lijst met ruim 6.000 Russische personen

In augustus kondigde het Amerikaanse ministerie van Financiën dan weer een nieuw pakket maatregelen aan tegen “de elites die met het Kremlin verbonden zijn”, waaronder de miljardair Andrey Guryev, eigenaar van Phosagro PJSC, en Alina Kabaeva, hoofd van een pro-Kremlin mediagroep.

Er gaan overigens stemmen op om meer Russische personen te sanctioneren. De gevangen oppositieleider Alexey Navalny heeft bijvoorbeeld een zwarte lijst opgesteld waarop meer dan 6.000 Russen staan. Volgens hem spelen al die personen een rol bij het beleid dat de autocraat Vladimir Poetin voert. Die lijst werd in april gedeeld door de Anti-Corruption Foundation (FBK), een non-profitorganisatie die Navalny in 2011 had opgericht.

De G7-landen hebben intussen ook laten weten dat ze een prijsplafond voor Russische olie willen introduceren. Ze willen op die manier de Russische winsten op de verkoop van het zwarte goud beteugelen en zo de oorlogskas van Moskou uit te putten. De Europese Unie heeft onder meer aan India en China gevraagd om eveneens de prijzen te plafonneren. De Indiase minister van Petroleum en Aardgas, Shri Hardeep Singh Puri, heeft al aangegeven dat zijn land de pros en cons van het G7-voorstel zal evalueren.

Meer
Lees meer...